HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Gyakran ismételt kérdések

  Válogatás legérdekesebb kérdéseinkből

  Fogtömés után érzékeny a fogam, mit tegyek?

  Ha fogtömést követően érzékeny a fogad, néhány dologra oda kell figyelned:

  • Átmeneti érzékenység: Az új fogtömés után néhány napig vagy akár hetekig tapasztalhatsz átmeneti érzékenységet. Ez általában normális és idővel elmúlik. Adj időt a fogadnak, hogy alkalmazkodjon az új töméshez.
  • Kerüld az irritáló ételeket és italokat: Az érzékeny fogakra hatással lehetnek az irritáló ételek és italok, például a hideg vagy forró italok, a savas vagy cukros ételek. Próbáld kerülni ezeket az ételeket és italokat vagy csökkentsd a fogyasztásukat.
  • Használj fogérzékenység elleni fogkrémet: Számos fogkrém és szájvíz elérhető, amelyek speciálisan kifejlesztettek fogérzékenység csökkentésére. Használj ilyen termékeket, amelyek segíthetnek enyhíteni az érzékenységet.
  • Konzultálj fogorvosoddal: Ha az érzékenység hosszabb ideig fennáll, vagy nagyon kellemetlenné válik, ajánlott konzultálni a fogorvosoddal. Ő megvizsgálhatja a fogadat és adhat további kezelési lehetőségeket vagy tanácsot.
  • Kerüld a túlzott erőkifejtést: Kerüld az olyan tevékenységeket, amelyek túlzott erőkifejtéssel járnak, például kemény ételrágás vagy fogakra gyakorolt nagy nyomás. Ez segíthet megelőzni az érzékenység súlyosbodását.

  Fontos megjegyezni, hogy ezek az ajánlások általános tanácsok, és minden esetben érdemes konzultálni a fogorvossal a pontos diagnózis és kezelés érdekében.
   

  Ha fogászati panoráma röntgenre megyek kell-e fogat mosni előtte?

  Általában nincs szükség fogmosásra a panoráma röntgen előtt, hacsak a fogorvos más utasítást nem adott. A panoráma röntgenkészülék a fogak és a szájüreg átfogó képét készíti el és az eljárás során nem befolyásolja a fogmosás előtti vagy utáni fogak állapotát.

  Azonban mindig jó ötlet alaposan megmosni a fogakat és a szájat a fogorvosi látogatás előtt, hogy a lehető legtisztább állapotban legyenek a fogak és a szájüreg a röntgenfelvétel elkészítésekor. Ez segít a pontosabb diagnózisban és az esetleges problémák felismerésében, hiszen így a fogorvos teljeskörű képet kaphat fogai állapotáról. 
  Ha bizonytalan ebben a kérdésben, érdemes konzultálni a fogorvossal vagy az asszisztenssel a fogmosásra vonatkozó specifikus ajánlásokról.

  A panoráma röntgenfelvétel elkészülése rendelőnkben azonnali, így rögtön utána részt is vehet fogászati konzultáción, ahol fogorvosunk megvizsgálja fogai és szájürege állapotát. Így rögtön teljes képet kaphat esetleges jelenlegi fogászati problémáiról, valamint a szükséges kezelésekről. Ezt követően felállítunk Önnek egy kezelési tervet. 
   

  Mi a teendő, ha kiesett a fogtömés a fogamból?

  Amennyiben kiesett a fogtömés a fogából, az alábbi lépéseket kell követnie:

  •  Amint észreveszi, hogy a fogtömés kiesett, ne nyelje le. Próbálja meg megtalálni, és óvatosan vegye ki a szájából, de ne próbálja visszahelyezni a fogába önállóan.
  • Ne próbálja otthon helyreállítani! A fogtömés helyreállítása otthoni kísérletekkel nem ajánlott, mivel a fogorvosnak kell elvégeznie ezt a munkát.
  • Tisztítsa meg a fogat: Óvatosan tisztítsa meg a fogat langyos vízzel és egy puha fogkefével. Kerülje a túlzott erőkifejtést és a fogakat gyengéden tisztítsa meg. 
  • Ne fogyasszon forró, hideg vagy édes ételeket amíg nincs lehetősége fogorvosi ellátásra, mivel a fog ideiglenesen érzékennyé válhat a hőre és hidegre.
  • Forduljon fogorvoshoz! Lehető leghamarabb keresse fel a fogorvost! A kiesett fogtömés miatt a fog érzékennyé válhat és további károsodás is előfordulhat, ha nem kerül azonnali ellátásra.
  • Ne használjon ideiglenes tömőanyagokat! Nem ajánlott ideiglenes tömőanyagok használata anélkül, hogy a fogorvos javaslatára történne. Ezek az anyagok csak ideiglenes megoldást nyújtanak és nem helyettesítik a szakszerű fogorvosi ellátást.

  A fogorvos megvizsgálja a fogat és eldönti, hogy szükséges-e új fogtömést készíteni vagy más kezelést alkalmazni. Fontos, hogy minél hamarabb felkeresse a fogorvost a probléma megoldása érdekében, hogy elkerülje a további komplikációkat és kellemetlenségeket.
   

  Mikor ehetünk fogtömés után?

  Általában a fogtömés után nincs szigorú étkezési korlátozás, de azért vannak néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni az étkezés terén.

  Az első néhány órában, amíg a tömés megszilárdul, érdemes kerülni az étkezést és az olyan ételeket, amelyek nehéz rágást igényelnek. Ha kompozit (fehér) tömést használtunk fogtömés során, akkor általában egy speciális lámpa segítségével megkeményítjük azt, és azonnal terhelhetővé válik. 

  Az első néhány órában javasolt puha ételeket fogyasztani, például leveseket, püréket vagy pépes állagú ételeket. Kerülni kell az olyan ételeket, amelyek túl forróak vagy túl hidegek, mert a tömött fog érzékeny lehet a hőre.

  Amint a tömés megkeményedik és a kellemetlen érzések megszűnnek, általában visszatérhet a normál étrendéhez. Azonban fontos, hogy továbbra is ügyeljen a megfelelő szájhigiéniára. Rendszeresen mossa fogait, fogyasszon egészséges ételeket, és kerülje a túl kemény vagy ragadós ételeket, amelyek megsérthetik vagy meglazíthatják a tömést.

  Fontos megjegyezni, hogy minden fogászati beavatkozás egyedi lehet, és a fogorvosaink specifikus utasításokat adnak a fogtömést követő étkezéssel kapcsolatban. Ezért mindig érdemes konzultálnia fogorvosainkkal, hogy megkapja a személyre szabott tanácsokat a helyreállított foggal kapcsolatban.
   

  Mikor szükséges a bölcsességfogakat eltávolítani?

  A bölcsességfogak eltávolítására általában akkor van szükség, ha problémát, illetve kellemetlenséget okoznak. A bölcsességfogak, más néven a harmadik moláris fogak, az emberi szájüregben az utolsó metszőfogak mögött találhatóak, és gyakran problémákat okozhatnak, mivel gyakran nem férnek el megfelelően a szájban, vagy nem nőnek ki teljesen.

  A bölcsességfogak eltávolítását az alábbi esetekben fontolóra lehet venni:

  • Fájdalom és kényelmetlenség: Ha a bölcsességfogak nem férnek el megfelelően a szájüregben vagy torlódnak, ez fájdalommal, duzzanattal, ínygyulladással és kellemetlenséggel járhat.
  • Fertőzés és gyulladás: A bölcsességfogak körüli területen könnyen kialakulhat fertőzés vagy gyulladás, mivel nehezen tisztíthatók és hajlamosak a baktériumok felhalmozására.
  • Fogszuvasodás és rossz fogápolás: Mivel a bölcsességfogak nehezen elérhető területeken helyezkednek el, emiatt a tisztítás és az ápolás is nehezített, ami fogszuvasodáshoz vezethet.
  • Az állkapocs vagy a szomszédos fogak sérülése: Ha a bölcsességfogak nem megfelelően nőnek ki, nyomást gyakorolhatnak az állkapocsra vagy a mellettük lévő fogakra, ami fájdalmat vagy sérüléseket okozhat.
  • Szájsebészeti kezelések előtt: Ha szájsebészeti beavatkozásra van szükség, például fogszabályozás vagy implantátumok esetén, a bölcsességfogak eltávolítása szükséges lehet.

  Az eltávolítás szükségessége és ideje minden esetben egyénenként változhat. Az orvos vagy a fogorvos által végzett alapos vizsgálat és értékelés alapján döntik el, hogy a bölcsességfogak eltávolítása szükséges-e, és ha igen, mikor legyen a legmegfelelőbb időpont a beavatkozásra.
   

  Milyen tüneteket okoz a fogászati góc?

  A fogászati góc egy fogászati probléma, amely egy adott területen a szájban, általában egy fogban vagy a fogak közötti területen kialakuló fertőzést vagy gyulladást jelent. A fogászati góc különböző tüneteket okozhat, amelyek súlyossága és megjelenése egyénenként változhat. 

  Néhány lehetséges tünet a következő lehet:

  • Fájdalom: Az egyik leggyakoribb tünet a fájdalom vagy kellemetlenség a fogászati góc területén. A fájdalom lehet enyhe vagy súlyos és változhat az érintett fog helyzetétől és állapotától függően.
  • Fogérzékenység: A fogászati góc környékén lévő fogak érzékennyé válhatnak hidegre, melegre vagy édes ételekre, italokra.
  • Gyulladás: A góc területe gyulladhat, ami duzzanatot és vörösséget okozhat az ínyben vagy az arc területén.
  • Kellemetlen íz vagy szag: A fertőzés és a gyulladás miatt kellemetlen íz vagy szag jelentkezhet a szájban.
  • Fogíny problémák: A fogíny gyulladhat (gingivitis)  és fogínyvérzést okozhat a fogászati góc körül.
  • Nyirokcsomó-duzzanat: Az állkapocs alatti vagy az állkapocs feletti nyirokcsomók duzzadhatnak, mivel a szervezet reagál a fertőzésre.
  • Láz és rossz közérzet: Súlyosabb fogászati gócok esetén láz, gyengeség és általános rossz közérzet is kialakulhat.
  • Fogproblémák: A fogászati góc károsíthatja az érintett fogat, például okozhat fogszuvasodást vagy a fog törését.

  Fontos megjegyezni, hogy a fogászati góc tünetei nem mindig jelentkeznek egyértelműen és azok súlyossága változhat. Emellett a tünetek nemcsak a fogászati góc helyétől, hanem az egyén immunrendszerétől és egészségi állapotától is függenek. Ha úgy gondolja, hogy fogászati góc lehet az oka a tüneteinek keresse fel a fogorvost, hogy megfelelő kezelést kapjon. Az időben történő ellátás segíthet elkerülni a komplikációkat és a további egészségügyi problémákat.
   

  Mire figyeljünk fogfehérítés után? Mit szabad és mit nem?

  Fogfehérítés után fontos odafigyelni bizonyos dolgokra, hogy megőrizhesse az eredményt és megelőzze a lehetséges kellemetlenségeket. Íme néhány tanács a fogfehérítés utáni gondozáshoz:

  Mit szabad tenni:

  1. Kövesse a fogorvos utasításait: Fogorvosaink egyénre szabott tanácsokat adhatnak a fogfehérítés utáni gondozással kapcsolatban. Fontos, hogy ezeket az utasításokat pontosan kövesse annak érdekében, hogy az eredmény optimális legyen.
  2. Folytassa a megfelelő szájhigiéniai ápolást: Folytassa a fogak rendszeres fogmosását legalább kétszer naponta, és használjon fluoridos fogkrémet. Szükség esetén használjon fogköztisztítót vagy szájvizet is. A tiszta és egészséges szájhigiénia segíti a fogak fehérségének megőrzését.
  3. Fogyasszon egészséges ételeket: Kiegyensúlyozott étrenddel és egészséges ételek fogyasztásával segíthet megőrizni a fogak fehérségét. Kerülje a túlzott mennyiségű fogszuvasodást okozó élelmiszereket, mint például a cukros ételek és italok.
  4. Víz: A víz ivása segíthet a szájüreg hidratálásában és az elszíneződések lemosásában.

  Mit nem szabad tenni:

  1. Kerülje a színező ételeket és italokat: A fogfehérítés után néhány napig érdemes kerülni a színező ételeket és italokat, mint például a kávé, tea, vörösbor, szójaszósz, paradicsomszósz stb., mert ezek hozzájárulhatnak a fogak elszíneződéséhez.
  2. Kerülje a dohányzást és a dohánytermékek használatát: A dohányzás sárgítja a fogakat, így az eredménye a fogfehérítésnek kevésbé lesz tartós. Kerülje a dohányzást és a dohánytermékek fogyasztását, ha szeretné megtartani a fehérséget.
  3. Fogyasztás utáni fogmosás: Azonnal étkezés után ne mosson fogat, mert az erősített savak azonnal a fogzománcot lágyíthatják és sérülést okozhatnak. Várjon legalább 30 percet a fogmosással, hogy a nyál ki tudja neutralizálni a savakat.

  Fontos, hogy minden ember egyedi, és az eredmények és az utasítások is eltérőek lehetnek a különböző fogfehérítési eljárások esetén. Ezért mindig fontos konzultálni a fogorvossla vagy fogfehérítési szakemberrel, hogy pontos és személyre szabott utasításokat kapjon a fogfehérítés utáni gondozással kapcsolatban.
   

  Mire számíthat a fogimplantátum beültetése során? Hogyan készüljön fel?

  A fogimplantátum beültetése egy olyan sebészeti eljárás, amely során egy mesterséges foggyökért helyeznek be a fogínybe és az állcsontba. Ez egy összetett eljárás, és előzetes felkészülésre van szükség. Íme néhány dolog, amire számíthat és hogyan készülhet fel a fogimplantátum beültetésére:

  1. Előzetes konzultáció: Első lépésként konzultálnia kell a fogorvossal vagy a szájsebésszel. A konzultáció során átbeszélésre kerül jelenlegi egészségi állapota, a foghiány mértéke, és meghatározzák, hogy az implantátum behelyezése lehetséges-e az Ön számára. A konzultáció során az eljárás részleteit, az elvárásokat és a lehetséges kockázatokat is megtudhatja.
  2. Röntgenvizsgálat és diagnosztika: A fogorvos röntgenfelvételeket és/vagy CT-vizsgálatot készíthet a fogíny, az állcsont és a szomszédos struktúrák részletes értékeléséhez. Ez segít a fogorvosnak meghatározni a megfelelő implantátum méretét és helyét.
  3. Gyógyszeres kezelés: A fogorvos előírhat antibiotikumot vagy más gyógyszereket a fertőzések megelőzése érdekében. Ha szükséges, fájdalomcsillapítót vagy szájöblítő oldatot is kaphat.
  4. Előkészítő műtét: Egyes esetekben szükség lehet előkészítő műtétre, például csontpótlásra/sinus-lift eljárásra, amennyiben a csontállomány nem elegendő mennyiségű az implantátum behelyezéséhez.
  5. Beültetés: A beültetés során a szájsebész megnyitja a fogínyt, és becsavarja az implantátumot a csontba, majd összevarrja a fogínyt, és hagyják, hogy az implantátum fúzió létrejöjjön a csonttal (oszteointegráció).
  6. Gyógyulási idő: A beültetés után szükséges a hosszabb gyógyulási idő, hogy az implantátum megfelelően integrálódjon és a fogíny is meggyógyuljon. Ez általában 3-6 hónap is lehet.

  Mitől színeződhetnek el a fogak?

  A fogak színeződése számos tényezőtől függhet és több különböző okból származhat. Néhány gyakori ok a fogak elszíneződésére:

  • Étel és ital fogyasztás: Bizonyos ételek és italok színező anyagokat tartalmaznak. Például kávé, tea, vörösbor, szójaszósz, bogyós gyümölcsök, paradicsom alapú ételek stb. Ezek az anyagok a fogzománcba bejuthatnak és elszínezhetik azt.
  • Dohányzás: A dohánytermékekben található nikotin és más vegyületek hozzájárulhatnak a fogak sárgulásához vagy elszíneződéséhez.
  • Rossz szájhigiénia: Ha nem megfelelően tisztítja és ápolja a fogait, a fogakon lerakódó plakk és a fogkő is el tud színeződni. Normál esetben ez fehér színű.
  • Öregedés: Az idő múlásával a fogzománc természetesen kopik és vékonyabbá válik, ami lehetővé teszi, hogy a fog alatt lévő sárgásabb dentin réteg áttűnjön, így a fogak összességében sárgásabbnak tűnhetnek.
  • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például a tetraciklinek, amelyeket gyermekkorban vagy terhesség alatt szedtek, szürkés vagy barnás elszíneződést okozhatnak a fogakon.
  • Balesetek vagy sérülések: Ha a fog sérül vagy megreped, a lepattant zománc területén szennyeződések és elszíneződések keletkezhetnek.
  • Fluorózis: Túlzott fluorid bevitel (például magas fluorid tartalmú víz vagy fogkrém használata) eredményeként a fogak fehér vagy barnás foltokkal színeződhetnek el.
  • Genetika: Az egyéni genetikai faktorok is befolyásolhatják a fogak természetes színét és hajlamát az elszíneződésre
    

  Ha fogai elszíneződését szeretné enyhíteni vagy megelőzni, fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása, az egészséges étkezési szokások betartása és az esetlegesen elszíneződést okozó szokások, mint a dohányzás, minimalizálása. Ha komolyabb problémát észlel a fogainál, érdemes fogorvoshoz fordulni, aki segíthet megállapítani az elszíneződés okát és megfelelő kezelési lehetőségeket javasolhat.
   


  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés