Esztétikai szájsebészet

Esztétikai szájsebészet: Ajakfék és nyelvfék eltávolítás, ínykorrekció, csontos koronahosszabbítás, ínyplasztika, vestibulumplasztika a PureDental Fogászaton.

Esztétikai szájsebészet

Frenulectomia (ajak és nyelvfék eltávolítása)

Erőteljes vastag ajak és/vagy nyelvfék esetében, ha ezek valamilyen formában gátolják a pácienst, ezeket az anatómiai képleteket eltávolítjuk. Miben tudnak minket gátolni ezek a képletek? Újszülötteknél gyakran előfordul, hogy a nyelv lenövése (erős frenulum) miatt a szopás mértéke nem megfelelő. Az esetek többségében amint erre fény derül, ezt azonnal orvosolják. Előfordulhat azonban, hogy a szopásban nem gátolja a csecsemőt, emiatt elmarad a frenulum eltávolítása, azonban később kisgyermekkorban a beszéd nehezített (helytelen "R" hangképzés). Ilyen esetekben logopédussal együttműködve dönthetünk a beavatkozás mellett. Felnőttkorban a nyelvfék eltávolítás ritkább. A vastag Ajakfék okozta problémák gyakran később válnak láthatóvá. Ha extrém mértékű a lenövés, akkor előfordulhat, hogy a kisgyermeknek nehezítetté válik az elülső tejfogak tisztántartása, vagy tejfogváltásnál újonnan előbújó metszőfogak között rés alakul ki. Ekkor fogszabályozó szakorvossal együttműködve döntünk a frenulom eltávolításáról. Felnőtt korban is gyakoribb az ajakfék eltávolítás például esztétikai okok miatt.

 

Elektrosebészeti ínykorrekció

Általában esztétikai okok miatt szükséges az ínykorrekció. Normál esetben az íny felfutása a fog zománc- cement határnál fut, de vannak olyan esetek amikor felette. Ez érinthet 1-2 fogat vagy több fognál is előfordulhat. A nem szimmetrikus íny profil, vagy a nem megfelelő fehér-rózsaszín arány esztétikailag zavaró lehet, így törekszünk ennek a helyreállítására. Vannak esetek amikor önmagában az ínykorrekcióval vissza tudjuk adni a természetes, szép, esztétikus fogak hatását. Azonban vannak olyan esetek amikor ez önmagában nem elég, így valamilyen esztétikai restaurációval (héj, korona készítéssel) is ki kell egészíteni, hogy a fog formáját, esetleg tengelyállását helyreállítsuk.

 

Csontos koronahosszabbítás

Általában helyreállító kezelések (tömés, korona) vagy esztétikai okok miatt szükséges a csontos koronahosszabbítás elvégzése. Nagymértékű szuvasodás vagy fogtörés esetén töméssel vagy koronával igyekszünk helyreállítani a fogakat. Azonban vannak olyan esetek, amikor az érintett terület széle íny alatt van és ilyen körülményeknél nem tudjuk elkészíteni a tömést/koronát a megfelelő izolálás hiánya miatt. A csontos koronahosszabbítással ínyszél magassága felé vagy annak vonalába tudjuk áthelyezni a helyreállítandó terület szélét, így az izolálás megfelelővé válik és elvégezhető a beavatkozás. A másik indikációs terület az esztétikai helyreállító kezelések. Normál esetben az íny felfutása a fogzománc-cement határnál fut, de vannak olyan esetek amikor felette. Ez érinthet 1-2 fogat vagy több fognál is előfordulhat. A nem szimmetrikus íny profil, a különböző nagyságú/formájú fogak vagy az aránytalan fehér-rózsaszín arány esztétikailag zavaró lehet, így törekszünk ennek a helyreállítására. Vannak esetek amikor önmagában az ínykorrekcióval vissza tudjuk adni a természetes, szép, esztétikus fogak hatását, de vannak olyan esetek, amikor a csont lefutását is meg kell változtatnunk. Ezekben az esetekben általában héj/korona készítés is történik, hogy Önnek a legszebb mosolyt hozzuk létre.

 

Ínyplasztika, CT graft, FGG, tunnel műtét

Ha a fog vagy implantátum körül a nyálkahártya minősége, mennyisége nem megfelelő, akkor ínyplasztikával növeljük a nyálkahártya minőségét, vastagságát, esztétikáját. Amennyiben ezeket a kezeléseket nem időben végezzük el, akkor előrehaladott formája az ínyrecesszió (ínyvisszahúzódás) alakulhat ki, és ennek a helyreállítása nehezebb. Az íny vastagsága alapján két csoportba soroljuk a pácienseket: vékony és vastag biotípusú páciensek. A vékony biotípusú pácienseknél sokkal gyakrabban alakulnak ki ínyvisszahúzódások. Az ínyrecessziók kialakulását nagyban növeli a helytelen, erős fogmosás. Az ínyplasztikának számtalan formája létezik, a közös bennük, hogy általában a szájpadlásból kell eltávolítanunk és az érintett területre áthelyeznünk, és ott rögzítenünk a kötőszövetet. Az átültetett kötőszövet teszi lehetővé, hogy befolyásolni tudjuk az íny minőségét. Annak megfelelően, hogy csak kötőszövetett használunk, CT (Connective Tissue) graftnak nevezzük, ha a kötőszövetnek hám borítása is van akkor az FGG (Free Gingival Graft) elnevezést használjuk.

 

Vestibulumplasztika

Az ajak és az orca szájüreg felé néző nyálkahártya legmélyebb részét nevezzük vestibulumnak, azaz szájtornácnak. Ezen a részen hajlik át a szájüreget borító lágyszövet az állcsontokra. Az állcsontokat fedő lágyrészeket a laza elmozduló és feszes íny alkotja. Ezeknek a részeknek a megfelelő aránya létfontosságú a fogak és az implantátumok körül mind esztétikailag mind funkcionálisan. Ugyanis, ha a vestibulum nagyon sekély, emellett a feszes íny is csekély, akkor a fogak vagy implantátumok körül az ínyszél elmozdul, ami lehetetlenné teszi a fogak/implantátumok "zárását" és tisztíthatóságát. Emiatt ínyrecesszió, gyulladás (periimplantitis stb.) alakulhat ki. A vestibulum plasztika célja, hogy mélyítse az áthajlást és növelje a feszes íny arányát.  Ez fontos lehet kivehető fogsoroknál is, legyen szó akár hagyományos akár implantátumokon elhorgonyzott kivehető fogsornál.
 

Páciensünk véleménye

Páciensünk véleménye

 

Kérjen konzultációs időpontot rendelőnkbe a lenti űrlap kitöltésével!

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Diagnosztika

Diagnosztika

Jöjjön el budapesti rendelőnkbe és megtaláljuk fogászati problémájának okát, majd felállítjuk kezelési tervét és nem csak egészségessé, hanem esztétikussá is varázsoljuk fogait! 

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.