HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Esztétikai szájsebészet

  Esztétikai szájsebészet: Ajakfék és nyelvfék eltávolítás, ínykorrekció, csontos koronahosszabbítás, ínyplasztika, vestibulumplasztika a PureDental Fogászaton.

  Esztétikai szájsebészet

  Frenulectomia (ajak és nyelvfék eltávolítása)

  Erőteljes vastag ajak és/vagy nyelvfék esetében, ha ezek valamilyen formában gátolják a pácienst, ezeket az anatómiai képleteket eltávolítjuk. Miben tudnak minket gátolni ezek a képletek? Újszülötteknél gyakran előfordul, hogy a nyelv lenövése (erős frenulum) miatt a szopás mértéke nem megfelelő. Az esetek többségében amint erre fény derül, ezt azonnal orvosolják. Előfordulhat azonban, hogy a szopásban nem gátolja a csecsemőt, emiatt elmarad a frenulum eltávolítása, azonban később kisgyermekkorban a beszéd nehezített (helytelen "R" hangképzés). Ilyen esetekben logopédussal együttműködve dönthetünk a beavatkozás mellett. Felnőttkorban a nyelvfék eltávolítás ritkább. A vastag Ajakfék okozta problémák gyakran később válnak láthatóvá. Ha extrém mértékű a lenövés, akkor előfordulhat, hogy a kisgyermeknek nehezítetté válik az elülső tejfogak tisztántartása, vagy tejfogváltásnál újonnan előbújó metszőfogak között rés alakul ki. Ekkor fogszabályozó szakorvossal együttműködve döntünk a frenulom eltávolításáról. Felnőtt korban is gyakoribb az ajakfék eltávolítás például esztétikai okok miatt.

   

  Elektrosebészeti ínykorrekció

  Általában esztétikai okok miatt szükséges az ínykorrekció. Normál esetben az íny felfutása a fog zománc- cement határnál fut, de vannak olyan esetek amikor felette. Ez érinthet 1-2 fogat vagy több fognál is előfordulhat. A nem szimmetrikus íny profil, vagy a nem megfelelő fehér-rózsaszín arány esztétikailag zavaró lehet, így törekszünk ennek a helyreállítására. Vannak esetek amikor önmagában az ínykorrekcióval vissza tudjuk adni a természetes, szép, esztétikus fogak hatását. Azonban vannak olyan esetek amikor ez önmagában nem elég, így valamilyen esztétikai restaurációval (héj, korona készítéssel) is ki kell egészíteni, hogy a fog formáját, esetleg tengelyállását helyreállítsuk.

   

  Csontos koronahosszabbítás

  Általában helyreállító kezelések (tömés, korona) vagy esztétikai okok miatt szükséges a csontos koronahosszabbítás elvégzése. Nagymértékű szuvasodás vagy fogtörés esetén töméssel vagy koronával igyekszünk helyreállítani a fogakat. Azonban vannak olyan esetek, amikor az érintett terület széle íny alatt van és ilyen körülményeknél nem tudjuk elkészíteni a tömést/koronát a megfelelő izolálás hiánya miatt. A csontos koronahosszabbítással ínyszél magassága felé vagy annak vonalába tudjuk áthelyezni a helyreállítandó terület szélét, így az izolálás megfelelővé válik és elvégezhető a beavatkozás. A másik indikációs terület az esztétikai helyreállító kezelések. Normál esetben az íny felfutása a fogzománc-cement határnál fut, de vannak olyan esetek amikor felette. Ez érinthet 1-2 fogat vagy több fognál is előfordulhat. A nem szimmetrikus íny profil, a különböző nagyságú/formájú fogak vagy az aránytalan fehér-rózsaszín arány esztétikailag zavaró lehet, így törekszünk ennek a helyreállítására. Vannak esetek amikor önmagában az ínykorrekcióval vissza tudjuk adni a természetes, szép, esztétikus fogak hatását, de vannak olyan esetek, amikor a csont lefutását is meg kell változtatnunk. Ezekben az esetekben általában héj/korona készítés is történik, hogy Önnek a legszebb mosolyt hozzuk létre.

   

  Ínyplasztika, CT graft, FGG, tunnel műtét

  Ha a fog vagy implantátum körül a nyálkahártya minősége, mennyisége nem megfelelő, akkor ínyplasztikával növeljük a nyálkahártya minőségét, vastagságát, esztétikáját. Amennyiben ezeket a kezeléseket nem időben végezzük el, akkor előrehaladott formája az ínyrecesszió (ínyvisszahúzódás) alakulhat ki, és ennek a helyreállítása nehezebb. Az íny vastagsága alapján két csoportba soroljuk a pácienseket: vékony és vastag biotípusú páciensek. A vékony biotípusú pácienseknél sokkal gyakrabban alakulnak ki ínyvisszahúzódások. Az ínyrecessziók kialakulását nagyban növeli a helytelen, erős fogmosás. Az ínyplasztikának számtalan formája létezik, a közös bennük, hogy általában a szájpadlásból kell eltávolítanunk és az érintett területre áthelyeznünk, és ott rögzítenünk a kötőszövetet. Az átültetett kötőszövet teszi lehetővé, hogy befolyásolni tudjuk az íny minőségét. Annak megfelelően, hogy csak kötőszövetett használunk, CT (Connective Tissue) graftnak nevezzük, ha a kötőszövetnek hám borítása is van akkor az FGG (Free Gingival Graft) elnevezést használjuk.

   

  Vestibulumplasztika

  Az ajak és az orca szájüreg felé néző nyálkahártya legmélyebb részét nevezzük vestibulumnak, azaz szájtornácnak. Ezen a részen hajlik át a szájüreget borító lágyszövet az állcsontokra. Az állcsontokat fedő lágyrészeket a laza elmozduló és feszes íny alkotja. Ezeknek a részeknek a megfelelő aránya létfontosságú a fogak és az implantátumok körül mind esztétikailag mind funkcionálisan. Ugyanis, ha a vestibulum nagyon sekély, emellett a feszes íny is csekély, akkor a fogak vagy implantátumok körül az ínyszél elmozdul, ami lehetetlenné teszi a fogak/implantátumok "zárását" és tisztíthatóságát. Emiatt ínyrecesszió, gyulladás (periimplantitis stb.) alakulhat ki. A vestibulum plasztika célja, hogy mélyítse az áthajlást és növelje a feszes íny arányát.  Ez fontos lehet kivehető fogsoroknál is, legyen szó akár hagyományos akár implantátumokon elhorgonyzott kivehető fogsornál.
   

  Páciensünk véleménye

  Páciensünk véleménye

   

  Kérjen konzultációs időpontot rendelőnkbe a lenti űrlap kitöltésével!

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  Diagnosztika

  Diagnosztika

  Jöjjön el budapesti rendelőnkbe és megtaláljuk fogászati problémájának okát, majd felállítjuk kezelési tervét és nem csak egészségessé, hanem esztétikussá is varázsoljuk fogait! 

  Tovább
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés