Bölcsességfog fájás

A bölcsességfog néha egyáltalán ki sem nő, de ha mégis, az a legtöbb ember esetében macerát jelent. A leggyakrabban elérkezik a pont, amikor jelentkezik a bölcsességfog fájás – de hogy pontosan mi is okozhatja, és mit lehet kezdeni vele? Alábbi szakmai cikkünkből kiderül!

Bölcsességfog fájás

A bölcsességfog fájás lehetséges okai

A bölcsességfog ma már egy elkorcsosult szervnek számít. Régen szükség volt a nyolcadik fogra az étel alapos megrágásához. Azonban az ételek hőkezelésével (főzésével), és a civilizált társadalom kialakulásával már nem volt szükség rá – az állcsont mérete kisebb lett, és nem maradt hely a felesleges szervnek. Csakhogy sok esetben ennek ellenére kinő, és mivel nem fér el, komoly fájdalmat okoz. De ha van hely kibújni, akkor is nagy az esélye, hogy egymáshoz szorulnak a fogak, ami nagyban meggyorsítja a szuvasodás folyamatát. 

 

Bölcsességfog fájás: Gyulladás

Bölcsességfog fájdalom jelentkezhet a részben előtört fog esetében, ez a leggyakoribb. Az ilyen fogakat részben íny fedi, mely a fog és a lágyrészek között egy úgynevezett tasak kialakulását eredményezi. A tasakokba könnyedén szorulhatnak ételmaradékok, amelyeket otthoni eszközökkel nem lehet megtisztítani. A szervezet a felhalmozódott ételmaradékokat idegen anyagként azonosítja, amely során próbál ellenük védekezni. Ekkor gyulladás alakul ki, amely igen erős bölcsességfog fájás okozója.

 

Bölcsességfog fájás impaktált fog esetén

Más esetben, amikor a fog még nem tört elő részben sem, azaz teljesen impaktált, bölcsességfog fájás ugyancsak jelentkezhet. Ez amiatt van, hogy a fog rossz irányba próbál előtörni, ezáltal az előtte lévő fogakat kezdi nyomni, amelytől feszülés vagy erős fájdalomérzet jelentkezhet. A nyomás az eggyel előtte lévő fogon a korai időszakban kezdeti szuvasodást okoz, de ha ekkor eltávolítják a bölcsességfogat, a mellette lévő még megmenthető.

 

A bölcsességfog fájás kezelése

A bölcsességfog fájás kezelésekor akut gyulladás esetén a gyulladás megszüntetésére kell fókuszálni, majd csak ezután jöhet szóba az adott fog(ak) eltávolítása. A fogak eltávolítása gyulladás esetén azért nem ajánlott, mivel a gyulladás tovább terjedését okozhatja, ráadásul másként hatnak az érzéstelenítők is. Ezért első körben egy gyógyszeres kezelést kell megpróbálni.
Olyan is előfordulhat, hogy a bölcsességfog előtörés közben az előtte lévő fog gyökerét nyomja, ebben az esetben annál fog fájdalom jelentkezni. Mivel a nyolcas fog gyökerei gyakran kuszábbak, mint a hagyományos fogaké, egyes esetekben a bölcsességfog fájás megszüntetéséhez nem a nyolcas fogak, hanem az előtte lévőt távolítják el. Maga az eltávolítás is egyszerűbb ennek a fognak az esetében, es ilyenkor a bölcsességfognak is lesz kellő mennyiségű helye, hogy a megfelelő módon nőhessen ki.

 

Önnek is problémát okoz a bölcsességfog fájás? Ne szenvedjen, minden nap csak rosszabb lesz! Inkább keresse fel rendelőnket, a PureDental Fogászatot, ahol barátságos környezetben kedves kollégáink szaktudására bízhatja magát, garantáltan fájdalommentesen!
 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Szájsebészet

Szájsebészet

Szájsebészet Budapest szívében, a PureDental Fogászaton: fájdalommentes foghúzás, bölcsességfog eltávolítás, rezekció, tejfog eltávolítás, ciszta eltávolítás, arcüregzárás.

Tovább
Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Dentálhigiéniai kezelések az esztétikus fogakért: fogkő eltávolítás, fogfehérítés, fogcsikorgatás elleni sín. Ismerje meg kezeléseinket budapesti rendelőnkben!

Tovább
Diagnosztika

Diagnosztika

Jöjjön el budapesti rendelőnkbe és megtaláljuk fogászati problémájának okát, majd felállítjuk kezelési tervét és nem csak egészségessé, hanem esztétikussá is varázsoljuk fogait! 

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beépítésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.