HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Fogfájás okai – Mitől fájhat a fogunk?

  A fogfájásnak több minden is állhat a hátterében. Ahhoz, hogy megfelelően kezelni tudjuk, először szükséges feltárni a fogfájás okát. Lássuk, mi minden okozhatja a fogfájást!

  Fogfájás okai – Mitől fájhat a fogunk?

  A leggyakoribb: fogszuvasodás 

  A fogszuvasodás a leggyakoribb fogászati probléma, amely következtében a fog felszíne elhal, és apró lyukak keletkeznek a fogon. Ezáltal a fog belseje szabaddá válik, így az ételmaradékok, baktériumok könnyedén behatolhatnak. A fogszuvasodás során a fog felszínén barna és sötét foltok alakulhatnak ki, amely (akár) fogfájással is járhat. A fogfájás jelentkezhet akár evés, vagy hideg/meleg ételek és italok fogyasztása esetén, azonban állandóvá is válhat. A fogszuvasodást attól függően kezeljük, hogy mennyire súlyos és előrehaladott. Legtöbb esetben elegendő az alapos tisztítás és a fogtömés, ellenben előrehaladott állapotban, amikor a fogbél már gyulladás alatt áll, gyökérkezelést alkalmazunk. 

   

  Elviselhetetlen fájdalom: fogbélgyulladás

  A fent említett esetben a fogzománc elvékonyodása miatt, vagyis (akár) fogszuvasodás esetén is, kialakulhat a fogbél gyulladása, azaz a pulpitis. Ebben az esetben a fogbél baktériumokkal fertőződik meg, amely miatt begyullad és ezt éles fájdalom kíséri. Amennyiben a gyulladást nem kezeltetjük, átterjedhet a környező szövetekre, így akár arcduzzanat, vagy régóta fennálló gyulladás esetén gócok, ciszták alakulhatnak ki. A fogbél gyulladását gyökérkezeléssel kezeljük, amely során eltávolítjuk a baktériumokat, ezzel megmentve a fogat. Ha a fogbél gyulladása olyan mértékben előrehaladott , hogy a fog már nem menthető meg, a fog eltávolítása szükséges. 

   

  A legkomplexebb: fogágybetegség

  A fogágybetegségek igen sok esetben leginkább fogérzékenységgel járnak, azonban súlyosabb esetekben éles fájdalom, fogínyvérzés és további gyulladásos megbetegedések is kialakulhatnak a szervezetben. A fogágybetegségek során a fogak akár meg is lazulhatnak, hiszen az íny gyulladásban van, amelyet mielőbb meg kell szüntetni. A gyulladást alapos tisztítással, mélytisztítással vagy kürettálással szüntetjük meg, hogy minden baktériumot és az ínyt irritáló tényezőket eltávolítsuk.

  Mitől alakul ki pontosan a leggyakoribb fogágybetegség, az ínygyulladás? Erről részletesebben korábbi cikkünkben olvashat! 

   

  Szúró fájdalom: fogsérülések 

  Vannak élethelyzetek, amikor a fog letörhet vagy repedezetté válhat. Ez történhet akár valamilyen sport, baleset vagy túl kemény ételek evése következtében egyaránt, de fogszuvasodás vagy rosszul kivitelezett fogtömés is okozhatja. A letört és repedezett fogakat attól függően kezeljük, hogy a probléma mitől alakult ki, mennyire súlyos. Az ilyen fogakat legtöbb esetben, fogkorona, fogtömés segítségével kezeljük, de fogbél gyulladása esetén gyökérkezelést alkalmazunk. 

   

  Ön is fogfájással küzd? Segítünk megtalálni és kezelni az okát! Ne halogassa, hiszen a fogfájás számos szövődménnyel járhat, amely következménye akár a fogvesztés. 

  Kérjen időpontot rendelőnkbe, hogy mielőbb megszüntessük a fájdalmat a lenti űrlap kitöltésével!

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  Parodontológia

  Parodontológia

  Fogíny problémával küzd? A legmodernebb technológiai megoldásokat kínáljuk, melyekkel nem csak a fogágybetegség lelassítását érhetjük el, de a folyamat teljesen megállíthatóvá is válhat. Az alábbi...

  Tovább
  Szájsebészet

  Szájsebészet

  Szájsebészet Budapest szívében, a PureDental Fogászaton: fájdalommentes foghúzás, bölcsességfog eltávolítás, rezekció, tejfog eltávolítás, ciszta eltávolítás, arcüregzárás.

  Tovább
  Gyökérkezelés

  Gyökérkezelés

  Gyökérkezelés Budapesten: fájdalommentes beavatkozással a fogak megmentéséért a PureDental Fogászatán a legmodernebb technológiákkal és eszközökkel.

  Tovább
  Dentálhigiénia

  Dentálhigiénia

  Dentálhigiéniai kezelések az esztétikus fogakért: fogkő eltávolítás, fogfehérítés, fogcsikorgatás elleni sín. Ismerje meg kezeléseinket budapesti rendelőnkben!

  Tovább
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés