Milyen anyagokból készülhet a fogkorona? Mely...
Milyen anyagokból készülhet a fogkorona? Ismerje meg a fémkerámia, cirkónium és teljes kerámia koronák előnyeit, és találja meg az Ön számára legjobb megoldást!
A fogszuvasodás a magyar felnőttek felét és minden negyedik gyermeket érint. Ennek ellenére sokan nem is tudják, hogy fogszuvasodásban szenvednek, ugyanis ritkán vagy már nagyon előrehaladott állapotban okoz panaszt. A fogszuvasodás kialakulása egy többtényezős, összetett folyamat, amelyet a PureDentalnál nagyon egyszerűen segítünk kezelni.
A fogszuvasodás következtében a fogzománc rendkívül elvékonyodik, amely során a fog belseje, vagyis a dentin szabaddá válik, ezáltal pedig a fogakon apró lyukak keletkezhetnek. A fogszuvasodás során a fogak ásványianyag-tartalmának kioldódása kerül túlsúlyba a fogakba épülő anyagokkal szemben, így a fog felszíne károsodni kezd.
A fogszuvasodás kiváltó oka sok esetben több tényező is lehet. A leggyakoribb kiváltó ok a lepedékképződés, amely a nem megfelelő szájhigiénia hiányában alakul ki. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen, félévente eljárjon professzionális dentálhigiénés kezelésre, amely során megszabadíthatjuk fogait a felhalmozódott lepedékektől és a fogkőtől, ami a fogszuvasodás alapjaként szolgálhat. Ha a felhalmozódott lepedéket nem távolíttatjuk el, abban az esetben a lepedékekben lévő baktériumok olyan savakat képesek termelni, amelyek megbontják a fogzománcot. A nem megfelelő szájhigiénia és a fogkő, illetve a felhalmozódott lepedékek szinte az összes fogászati probléma alapjául szolgálnak, így érdemes ellenőriztetni fogaink állapotát legalább félévente.
A fogkő és a lepedékek mellett még számos tényező befolyásolhatja a fogszuvasodás kialakulását és annak mértékét. A túl sok feldolgozott élelmiszer, a cukros ételek és italok, a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása mind hatással lehetnek fogaink állapotára. A túlzásba vitt szénhidrát-bevitel fokozza a szájban a savtermelést, amely oldja a fogzománcot. A savas ételek már önmagukban veszélyesek lehetnek fogainkra nézve, ha túlzásba visszük őket. A gyakori étkezés hasonlóan fokozhatja a fogszuvasodás kialakulását és annak mértékét, különösen a sok szénhidrátban gazdag étel és nassolnivaló esetén.
A nem megfelelő mennyiségű nyáltermelés, vagyis az egyik legerősebb védelmi tényező hiánya is hatással lehet a fogszuvasodás kialakulásában, hiszen a nyál enyhén lúgos kémhatásával semlegesítheti a savasságot, ez pedig ellensúlyozza a baktériumok káros tevékenységét.
A fluorid tartalmú fogkrémek erősítik a fogzománcot, így a mindennapos fogmosás során a legjobb, ha fluorid-tartalmú terméket választunk. Fontos, hogy ne csak az otthoni szájápolást helyezzük előtérbe, de a rendszeres fogászati állapotfelmérés és dentálhigiéniai kezelés elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni küzdelemben. Törekedjünk továbbá arra, hogy étkezésünk kiegyensúlyozott legyen, kerüljük a feldolgozott és a szénhidrátban gazdag élelmiszereket.
Ha a fogszuvasodás bármely jelét észleli, vagy már régen járt fogorvosnál, keresse fel rendelőnket, és segítünk kezelni fogászati problémáját!