A fogszuvasodás kiváltó okai

A fogszuvasodás a magyar felnőttek felét és minden negyedik gyermeket érint. Ennek ellenére sokan nem is tudják, hogy fogszuvasodásban szenvednek, ugyanis ritkán vagy már nagyon előrehaladott állapotban okoz panaszt. A fogszuvasodás kialakulása egy többtényezős, összetett folyamat, amelyet a PureDentalnál nagyon egyszerűen segítünk kezelni. 

A fogszuvasodás kialakulása

Miért ne vegyük félvállról a fogszuvasodást?

fogszuvasodás a világ egyik legelterjedtebb népbetegsége, és Magyarországon is milliókat érint: a felnőttek közel 50%-a, a gyermekek negyede küzd vele. Ennek ellenére sokan csak akkor veszik észre, amikor már előrehaladott állapotban van, és fájdalmat vagy fogvesztést okoz.

PureDental budapesti rendelőjében azonban a fogszuvasodás már kezdeti szakaszban is felismerhető, és fájdalommentesen kezelhető – feltéve, ha időben cselekszünk.

 

Mi történik, ha elindul a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás során a fogzománc fokozatosan elvékonyodik, a fog ásványianyag-tartalma kioldódik, végül apró lyukak, szuvasodási gócok jelennek meg. Ha a folyamat eléri a dentint, vagyis a fog belső rétegét, a panaszok egyre erőteljesebbé válnak – hideg, meleg, édes ételek hatására fájdalom jelentkezhet.

 

Mi váltja ki leggyakrabban a fogszuvasodást?

1. Lepedék és fogkő – a szájhigiénia hiányának következményei

A leggyakoribb kiváltó ok a nem megfelelő fogmosás, amely következtében lepedék és fogkő halmozódik fel. Ezekben a baktériumok savas anyagokat termelnek, amelyek megbontják a fogzománcot.

Megoldás: rendszeres, félévente végzett professzionális fogkőeltávolítás, valamint napi kétszeri alapos fogmosás és fogselyem használata.

2. Cukros és szénhidrátban gazdag ételek, italok

finomított cukrok és a magas szénhidráttartalmú étrend savas környezetet alakítanak ki a szájban, amely elősegíti a baktériumok szaporodását és a zománc károsodását.

Tipp: Csökkentse az édes nassolnivalók és cukros üdítők fogyasztását, különösen a főétkezések közötti időszakban.

3. Savas ételek, italok túlzott fogyasztása

Citrusfélék, szénsavas üdítők, ecetes ételek – mind gyakori kísérői a zománckopásnak. Ha rendszeresen, ráadásul fogmosás nélkül fogyasztja őket, megnő a fogszuvasodás esélye.

4. Gyakori étkezés vagy nassolás

Minél gyakrabban eszik, annál többször támadják meg a fogait a savak. Ha nem hagy elég időt a nyál semlegesítő hatásának érvényesülésére, a fogak védelem nélkül maradnak.

5. Csökkent nyáltermelés

nyál természetes védekezési mechanizmus a szájban. Semlegesíti a savakat, és lemossa a lepedéket. Ha a nyáltermelés csökken (pl. szájszárazság, gyógyszerszedés, stressz miatt), a fogak könnyebben szuvasodnak.

 

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

Tartós védelem, lépésről lépésre:

  • Használjon fluoridos fogkrémet naponta kétszer

  • Alkalmazzon fogselymet vagy interdentális kefét minden este

  • Félévente látogasson el dentálhigiéniai kezelésre

  • Kerülje a túlzott cukorfogyasztást

  • Ügyeljen a nyáltermelést segítő tényezőkre (pl. elegendő vízivás, rágás)
     

Ha a fogszuvasodás már kialakult, a korai kezeléssel megmenthető a fog. Egyszerű, fájdalommentes fogtömésselhelyreállítható a sérült fogszerkezet, így megelőzhető a gyökérkezelés vagy a foghúzás.

 

Mikor érdemes fogorvoshoz fordulni?

  • Észrevehető elszíneződéslyuk, vagy fájdalom jelentkezik

  • Rendszeresen vérzik az ínye

  • Már régen volt állapotfelmérésen vagy fogkőeltávolításon


Ne várja meg, amíg nagyobb a baj – kérjen időpontot, és derítsük ki, hogy minden rendben van-e a fogaival!

 

Kérjen időpontot a lenti űrlap kitöltésével!

Kapcsolatfelvétel

Űrlapunkon megadott elérhetőségei egyikén hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.
Időpontkérés