HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • A fogszuvasodás kiváltó okai

  A fogszuvasodás a magyar felnőttek felét és minden negyedik gyermeket érint. Ennek ellenére sokan nem is tudják, hogy fogszuvasodásban szenvednek, ugyanis ritkán vagy már nagyon előrehaladott állapotban okoz panaszt. A fogszuvasodás kialakulása egy többtényezős, összetett folyamat, amelyet a PureDentalnál nagyon egyszerűen segítünk kezelni. 

  A fogszuvasodás kiváltó okai

  Mi a fogszuvasodás? 

  A fogszuvasodás következtében a fogzománc rendkívül elvékonyodik, amely során a fog belseje, vagyis a dentin szabaddá válik, ezáltal pedig a fogakon apró lyukak keletkezhetnek. A fogszuvasodás során a fogak ásványianyag-tartalmának kioldódása kerül túlsúlyba a fogakba épülő anyagokkal szemben, így a fog felszíne károsodni kezd. 

   

  A fogszuvasodás leggyakoribb oka

  A fogszuvasodás kiváltó oka sok esetben több tényező is lehet. A leggyakoribb kiváltó ok a lepedékképződés, amely a nem megfelelő szájhigiénia hiányában alakul ki. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen, félévente eljárjon professzionális dentálhigiénés kezelésre, amely során megszabadíthatjuk fogait a felhalmozódott lepedékektől és a fogkőtől, ami a fogszuvasodás alapjaként szolgálhat. Ha a felhalmozódott lepedéket nem távolíttatjuk el, abban az esetben a lepedékekben lévő baktériumok olyan savakat képesek termelni, amelyek megbontják a fogzománcot. A nem megfelelő szájhigiénia és a fogkő, illetve a felhalmozódott lepedékek szinte az összes fogászati probléma alapjául szolgálnak, így érdemes ellenőriztetni fogaink állapotát legalább félévente. 

   

  Mitől alakulhat még ki a fogszuvasodás?

  A fogkő és a lepedékek mellett még számos tényező befolyásolhatja a fogszuvasodás kialakulását és annak mértékét. A túl sok feldolgozott élelmiszer, a cukros ételek és italok, a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása mind hatással lehetnek fogaink állapotára. A túlzásba vitt szénhidrát-bevitel fokozza a szájban a savtermelést, amely oldja a fogzománcot. A savas ételek már önmagukban veszélyesek lehetnek fogainkra nézve, ha túlzásba visszük őket. A gyakori étkezés hasonlóan fokozhatja a fogszuvasodás kialakulását és annak mértékét, különösen a sok szénhidrátban gazdag étel és nassolnivaló esetén. 

  A nem megfelelő mennyiségű nyáltermelés, vagyis az egyik legerősebb védelmi tényező hiánya is hatással lehet a fogszuvasodás kialakulásában, hiszen a nyál enyhén lúgos kémhatásával semlegesítheti a savasságot, ez pedig ellensúlyozza a baktériumok káros tevékenységét. 

   

  Hogyan tegyünk a fogszuvasodás ellen?

  A fluorid tartalmú fogkrémek erősítik a fogzománcot, így a mindennapos fogmosás során a legjobb, ha fluorid-tartalmú terméket választunk. Fontos, hogy ne csak az otthoni szájápolást helyezzük előtérbe, de a rendszeres fogászati állapotfelmérés és dentálhigiéniai kezelés elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni küzdelemben. Törekedjünk továbbá arra, hogy étkezésünk kiegyensúlyozott legyen, kerüljük a feldolgozott és a szénhidrátban gazdag élelmiszereket. 

  Ha a fogszuvasodás bármely jelét észleli, vagy már régen járt fogorvosnál, keresse fel rendelőnket, és segítünk kezelni fogászati problémáját!

   

  Kérjen időpontot a lenti űrlap kitöltésével!

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  Parodontológia

  Parodontológia

  Fogíny problémával küzd? A legmodernebb technológiai megoldásokat kínáljuk, melyekkel nem csak a fogágybetegség lelassítását érhetjük el, de a folyamat teljesen megállíthatóvá is válhat. Az alábbi...

  Tovább
  Dentálhigiénia

  Dentálhigiénia

  Dentálhigiéniai kezelések az esztétikus fogakért: fogkő eltávolítás, fogfehérítés, fogcsikorgatás elleni sín. Ismerje meg kezeléseinket budapesti rendelőnkben!

  Tovább
  Diagnosztika

  Diagnosztika

  Jöjjön el budapesti rendelőnkbe és megtaláljuk fogászati problémájának okát, majd felállítjuk kezelési tervét és nem csak egészségessé, hanem esztétikussá is varázsoljuk fogait! 

  Tovább
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés