HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Miért és mikor kell szájvizet használni?

  Mindenki tudja, hogy naponta kétszer kell fogat mosnunk. Sokan a napi egyszeri fogselymezés hasznával is tisztában vannak. De mi a helyzet a szájvízzel? Rengetegen tartják úgy, hogy a szájvíz rendszeres használata nélkülözhetetlen a száj higiéniájának megőrzéséhez – ez az állítás azonban nem fedi teljesen a valóságot.

  Miért és mikor kell szájvizet használni?

  Hacsak nem javasolja fogorvosa egy konkrét egészségügyi probléma kezelésére, a szájvíz használata nem „kötelező” ahhoz, hogy megőrizze ínye és fogai egészségét.

  Tény, hogy a szájvizes öblögetés után az ember lehelete frissebbnek érződik, azonban a szájvíz nem szünteti meg a kellemetlen lehelet kiváltó okát, és nem állítja meg a fogak károsodását sem. A szájvíz nem távolítja el a lepedéket a fogakról!
  Szóval mikor érdemes szájvizet használni? Ezt a kérdést járjuk körül cikkünkben.

  Mire figyeljen oda a szájvíz kiválasztásakor?

  Amikor szájvizet választ magának, fontos figyelembe venni annak összetevőit. Még ha azt is látja a címkén, hogy az adott termék „fogfehérítő” hatású, vagy „friss leheletet biztosít”, a készítmény csak akkor lesz ténylegesen hasznos fogai számára, ha fluoridot tartalmaz.
  Fontos odafigyelni továbbá a cetilpiridinium-klorid (CPC) nevű vegyületre is, amit viszont inkább kerülni ajánlott, mert irritálhatja a fogínyt, és elszínezheti a fogakat.
  Előfordulhat, hogy fogorvosa klórhexidint tartalmazó antibakteriális szájvizet ír majd fel a fogínygyulladás rövidtávú kezelésére, vagy, hogy elkerülhessen bizonyos fertőzéseket egy fogászati beavatkozás (pl. foghúzás) után. A klórhexidin sajnos szintén okozhat elszíneződést a fogakon, így használata nem mindenkinek javasolt.
  Fontos továbbá észben tartani, hogy az ilyen baktériumölő szájvizek a szájban található hasznos baktériumokat is elpusztíthatják, ami gyengíthetik a száj biológiai összetételét, és fogszuvasodáshoz vezethet.
  Sok szájvíz tartalmaz savas stabilizáló hatóanyagokat, hogy tovább maradjanak felhasználhatók, azonban ezek a savak károsítják, gyengítik a fogzománcot, növelve ezzel a szuvasodás kockázatát.
  Egyes gyógyszerek mellékhatása lehet a száj kiszáradása és érzékenysége. Ilyen esetekben a megfelelő összetételű szájvizek plusz fluoridot nyújthatnak a szájnak, és enyhíthetik a szárazságot.
  Az alkohol alapú szájvizeket mindenképpen érdemes kerülni, ezek ugyanis kiszárítják a szájat és kellemetlen szájfekélyeket okozhatnak.
  Bizonyos esetekben a cukormentes rágógumi is hasznosabb lehet a szájvíznél, mert a rágás serkenti a nyáltermelést, a nyál pedig segíthet semlegesíteni a száj savasságát.

   

  Mikor érdemes szájvizet használni?

  Ha eddig rendszeresen használt szájvizet, és nem tudná elképzelni nélküle higiéniai rutinját, akkor keressen olyan terméket, amely fluoridot tartalmaz, illetve mentes a fent felsorolt, potenciálisan problémás összetevőktől (és nincs benne alkohol).
  Használja étkezések után fél órával, hogy kiöblítse vele a szájban maradt ételmaradékokat, és lehelete frissebbnek érződjön, ha nincs lehetősége az étkezés utáni fogmosásra.
  Azonban ne használja a szájvizet közvetlenül fogmosás után, hiszen ezzel kiöblíted majd a fogaidra felvitt fluoridot!

   

  Természetesen, ha nem biztos benne, hogy milyen szájvizet használjon, vagy egyáltalán van-e rá szüksége, kérjen tanácsot fogorvosainktól, akik segítenek a helyes szájápolás technikáját megtanítani Önnek dentálhigiéniai kezelésünk során!  

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  Esztétikai fogászat

  Esztétikai fogászat

  Esztétikai fogászat Budapesten a tökéletes mosolyért: teljeskörű mosolytervezés, fogkoronák, kerámiahéj, esztétikus fogtömés, ideiglenes fogpótlások, foghidak.

  Tovább
  Dentálhigiénia

  Dentálhigiénia

  Dentálhigiéniai kezelések az esztétikus fogakért: fogkő eltávolítás, fogfehérítés, fogcsikorgatás elleni sín. Ismerje meg kezeléseinket budapesti rendelőnkben!

  Tovább
  Diagnosztika

  Diagnosztika

  Jöjjön el budapesti rendelőnkbe és megtaláljuk fogászati problémájának okát, majd felállítjuk kezelési tervét és nem csak egészségessé, hanem esztétikussá is varázsoljuk fogait! 

  Tovább
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés