HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • A rossz lehelet okai - Belgyógyászat, fogorvos, vagy valami egészen más?

  Mi a legfőbb 5 oka a rossz leheletnek, illetve mit is tehetünk ellene? Szakértői cikkünkben a rossz lehelet okairól és kezelési módszereiről lesz szó.

  A rossz lehelet okai - Belgyógyászat, fogorvos, vagy valami egészen más?

  Legyünk őszinték, mindenkivel előfordult már, hogy kesernyés, kellemetlen szájszaggal ébred reggel, és/vagy napközben is állandóan lapul a háttérben egy enyhébb, rossz íz a szájban - ezt sajnos sok esetben sem a rágó, sem a mentolos cukorkák nem szüntetik meg.

  A rossz lehelet sajnos szorongáshoz is vezethet, környezetünk nehezen tolerálja, aki pedig ezzel küzd, nagyon hamar elveszítheti magabiztosságát.

  A kellemetlen ízt és szagot baktériumok okozzák, melyek az ember szájában élnek és illékony kénvegyületek kibocsátásával lebontják az ételt. De akkor lássuk is sorban az összes lehetséges kiváltó okot!

   

  1. Fogkő 

  A rossz szájhigiénia rövid időn belül fogkő megjelenését fogja eredményezni fogaink felszínén. A fogkő porozús szerkezetéből adódóan a baktériumok olyan helyeken tudnak megbújni, amiket otthon már nem ér el az ember, így kellemetlen szagot árasztanak mindaddig, amíg a fogkő nincs eltávolítva. Fogkőeltávolítás után igyekeznünk kell tisztán tartani a fogainkat, hogy ez ne alaklulhasson ki újra egyhamar. 

  Mit tehetünk ellene? Mindennap kétszer két percig mossuk meg alaposan a fogainkat - azok összes felszínét, valamint naponta minimum egyszer használjuk fogselymet is. Professzionális, rendelői, dentálhigiénikus által végzett tisztítás javasolt félévente, ezzel megelőzhetjük komolyabb fogászati problémák felbukkanását.

   

  2. Fogágybetegség/parodontitis

  A fogágybetegség, avagy parodontitis egy komoly gyulladás a fogak körül, mely az ínyt és a csontot egyaránt érinti, és kezelés nélkül a csont pusztításába kezd. Minél több csont pusztul el a fog körül, annál hamarabb veszíthetjük el fogainkat, ha a betegség nincs időben kezelve.

  Intő jel lehet a kezdetekben a kellemetlen szájszag, mivel a parodontitis a rossz szájhigiénia /tisztítás hiányának eredménye. 

  Mint minden más esetben, itt is a megelőzés a legfontosabb - félévenkénti fogkőeltávolítással és alapos otthoni fogmosással, illetve fogselymezéssel csökkenthetjük a parodontitis megjelenésének/felbukkanásának lehetőségét. Úgynevezett "kürettálás" (mélytisztítás) lesz segítségünkre az esetben, ha parodontitisszel akad dolgunk.

   

  3. Szájszárazság

  A szájszárazságot számos dolog okozhatja, vannak köztük igazán komoly betegségek, de apró, gyenge tényezők is eredményezhetik.

  A nyál a szánk nedvesen tartásáért felelős, semlegesíti a savakat amiket a baktériumok keltenek életre és elmossa a lepedéket, ami a fogakra, nyelvre, szájpadlásra és ínyre tapad. Ha a nyál nem tudja végezni a dolgát, rövid időn belül elkezd kellemetlen szag áradni a szánkból. Ezért is küzd hasonló problémával az emberek nagy része ébredéskor, ha nyitott szájjal aludtak, vagy horkoltak.

  A szájszárazság ugyanakkor stresszhelyzetekben, idegesség hatására megjelenve is teljesen normális jelenség, a komoly betegségek közül pedig a diabétesz, stroke, különböző gombás fertőzések, Sjögren szindróma és Alzheimer kór is okozhatja.

  Mi a megoldás? Szájnedvesítő gél, illetve fluorid tartalmú szájöblögető lehet segítségünkre, ha a probléma forrása nem megszűntethető. Néhány esetben, ha a nyálmirigyek elzáródnak, gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

   

  4. A nyelven ólálkodó baktériumok

  Különösen a nyelv hátoldalán sok kisebb-nagyobb hasadék található, melyek tökéletesek a szagképző baktériumok elbújtatására - és noha a nyelvkaparó használata nem káros, valójában nincs túl sok bizonyíték arra, hogy ez az eszköz lényeges különbséget eredményez. Kicsi a hatás, és nem is tart túl sokáig.

  De akkor mit tehetünk? Effektív megoldás lehet fogmosás után alkoholmentes szájvízzel öblögetni, ami leghátul, és a zegzugokban is megöli a szájszagot okozó baktériumokat.

   

  5. Egyéb egészségügyi problémák

  További okozó lehet például az allergia, laktózérzékenység, Sjögren szindróma, Alzheimer kór illetve a diabétesz. 

   

  Amennyiben Ön is kellemetlen, rossz szájszagot tapasztal magánál, akkor keresse fel rendelőnket és megtaláljuk a probléma hátterét!

  Kérjen időpontot rendelőnkbe a lenti űrlap kitöltésével!

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés