Lyukas fog – Mi a teendő?

A lyukas fogak a lakosság nagy részét érintik, és gyermekek és felnőttek szájában is egyaránt előfordulhatnak. Összességében több embernek van, vagy volt már lyukas foga, mint hibátlan fogsora. Amennyiben ön is lyukas fogat fedezett fel saját, vagy gyermeke szájában, akkor jogosan merül fel a kérdés: most mi a teendő?

Lyukas fog – Mi a teendő?

A válasz első sorban attól függ, hogy mennyire súlyos fogszuvasodásról, és milyen mértékű lyukról beszélünk. Amennyiben a fogszuvasodást időben felfedezik és megmutatják fogorvosnak, a fog különféle anyagokkal még betömhető és megmenthető.

 

Hogyan zajlik a lyukas fog betömése?

Miután a fogorvos megállapította, hogy tömésre van szükség, először szükség szerint helyi érzéstelenítést ad be a problémás fog közelébe. A fogorvos ez után elkülöníti a fogat, hogy szárazon tartsa és megóvja azt a szennyeződésektől a procedúra során.
Ezt követően a fog elhelyezkedésétől, illetve a szuvasodás súlyosságától függően kiválasztja a megfelelő eszközt, és eltávolítja a szuvasodott részt a fogból. Ez történhet fúróval vagy sűrített levegős befújással.
Miután a szuvasodott részt eltávolította, a fogorvos alaposan kitisztítja a kezelt részt, hogy felkészítse azt a tömésre – ilyenkor eltávolít belőle minden maradék baktériumot, szuvasodott darabot, és az eltávolítás során keletkezett „törmeléket”.
Ez után következik a tömés, aminek a behelyezése a választott anyagtól függ (ezekről lejjebb bővebben is szót ejtünk).
Az utolsó előtti lépés a fogak összezáródásának tesztelése – a fogorvos ellenőrzi, hogy a töméstől a fogsorok megfelelően összezáródnak-e, és elvégzi az esetleges javításokat, ha szükségesek. Ha minden rendben, a fogorvos lesimítja a tömött fog éleit, hogy azok ne sértsék fel a nyelvet.

 

A fogtömések típusai

Egy fogorvos többféle anyaggal is betömhet egy lyukas fogat. Íme a leggyakoribbak ezek közül:

 

Amalgám

Az amalgámtöméseket már több, mint egy évszázada használják a fogorvosok. Ez az ötvözet többféle fémből (higany, réz, ón, ezüst, cink) készül, aminek köszönhetően erős és tartós (és a drágább tömőanyagok egyike). Mivel színe ezüstösen sötét, inkább kevésbé látható helyeken szokás alkalmazni, és sok páciens inkább fogszínű tömést választ helyette. Az amalgám tömést továbbá régebben a leggyakoribb fogtömő anyagként használták, azonban mára már előszeretettel választják a páciensek a fogszínű, esztétikus töméseket. 

 

Kompozit

A kompozit tömések porrá zúzott üveg és akrilgyanta keverékéből készülnek. Sok fogorvos és páciens is szívesebben választja ezeket, mert színük könnyebben hozzáigazítható a fogak természetes szeméhez, így alig észrevehetők az ember szájában (főleg a fémtömésekhez képest).
A kompozit tömések kevésbé tartósak, mint a fémből készült alternatívák, és el is pattanhatnak. Azonban mivel hozzátapadnak a foghoz, stabilabbak is, és kevésbé kell hozzájuk lefaragni a fogból a felhelyezés előtt.

 

Porcelán, vagy kerámia

A porcelánból készült tömések színe szintén jobban passzol a fogakéhoz, mint a fémeké, de törékenyebbek és drágábbak is azoknál. Általában több, mint egy alkalomba telik behelyezni őket, mert laborban készítik el őket, mielőtt felkerülnének a fogra.

 

Gyanta vagy üveg ionomer

Ezeket a töméseket általában kisebb szuvasodott részek betömésére használják, például gyermekeknél, vagy a fogínyvonal alatt. Nem szokás őket olyan részekre helyezni, amelyekkel a páciens rághat, vagy amiket erős nyomás érhet, ugyanis meglehetősen érzékenyek.

Önnek is lyukas foga problémát okoz? Keresse fel rendelőnket és segítünk a fogtömésben, személyre szabott lehetőségekkel! 

Kérjen időpontot most a lenti űrlap kitöltésével: 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Mi a teendő fogászati vészhelyzet esetén?

Mi a teendő fogászati vészhelyzet esetén?

A fogak vagy a fogíny sérülése komoly problémákat okozhat, ezért minél előbb érdemes fogorvoshoz fordulni velük. Minél tovább halogatjuk a vizsgálatot, annál nehezebb lesz megoldást találni ezekre a...

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beépítésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.