HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Kérdések és válaszok a helyes fogmosásról

  A fogak tisztán tartását már gyerekkorban próbálják belénk nevelni a szüleink, méghozzá nem véletlenül. A fogak, az íny, és általánosságban a száj egészsége kihatással van az egész szervezet egészségére, ezért fontos, hogy folyamatosan ügyeljünk ezekre, ha el szeretnénk kerülni a szuvasodást, a lyukakat, a gyulladásokat és egyéb problémákat.

  Az alábbiakban néhány általános kérdést válaszolunk meg a fogak helyes tisztán tartásáról, hogy Ön is hatékonyan ügyelhessen szája egészségére!

  Kérdések és válaszok a helyes fogmosásról

  Miért kell rendszeresen fogat mosni?

  A rendszeres fogmosásra a szájban maradó ételmaradékok, illetve a lepedék eltávolítása miatt van szükség. A lepedék egy baktériumréteg, ami a fogakon képződik. Ha ezt a lepedéket nem távolítjuk el rendszeresen fogainkról, akkor a baktériumok ínybetegséget és fogszuvasodást okozhatnak.

  A fogmosás segít eltávolítani ezeket a baktériumokat, illetve azokat az ételmaradékokat fogaink közül, amikből a baktériumok táplálkoznak.

   

  Mikor kell fogat mosni?

  Fogainkat minden nap lefekvés előtt, illetve egy másik alkalommal, tehát naponta összesen kétszer javasolt megmosni. Mindkét alkalommal legalább 2 percig mossuk fogainkat, durván fél-fél percet szánva a száj mind a négy (alsó-felső / jobb-bal) részére.
  Meglehet, hogy a fogorvos személyre szabott javaslatokat tesz majd fogai tisztására, amik az Ön igényeihez igazodnak.

   

  Hagyományos, vagy elektromos fogkefe?

  Habár egyesek számára egyszerűbb alaposan megmosni fogaikat egy elektromos fogkefével, valójában mindegy, hogy mit használ. A lényeg az, hogy alaposan és ne dörzsölje túl erősen fogait, illetve ínyét. Ebben a témában azonban bővebben az alábbi linkeken olvashat: 

  Elektromos vagy manuális fogkefe?

  Túl erős dörzsölés fogmosáskor

   

  Milyen fogkrémet használjon?

  A fogkrém kiválasztásakor a legfontosabb szempont az, hogy mennyi fluoridot (angolul „fluoride”) tartalmaz. A fluorid fontos szerepet játszik a fogzománc megerősítésében és védelmében.

  Vessen egy pillantást a termék csomagolására, amin fel kell legyen tüntetve, hogy mennyi fluorid van az adott fogkrémben.

  A felnőttek számára legalább 1350 ppm fluoridtartalmú fogkrém használata javasolt.

  A gyermekeknél a gyerekfogkrémre azért van szükség, mert a gyerekek hajlamosak lenyelni a fogkrémet és ezért fontos a kisebb fluorid tartalom, emellett nekik kevesebb fluoridra van szükségük. A gyermekfogkrémek nem csak fluorid tartalmuk, hanem ízük miatt is sokkal kellemesebbé teszik a fogmosás élményét a gyermekek számára, ami fontos, hiszen azt szeretnénk elérni, hogy megkedveljék a fogmosást. A 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek csupán egy nagyon kevés fogkrémre van szükségük. Ügyeljen rá, hogy ne egyenek belőle!

   

  Hogyan kell fogat mosni?

  A fogaknak minden felületét (elöl, hátul, oldalt, stb.) alaposan meg kell mosni. Az összes fog alapos megmosása általában 2 percet vesz igénybe. Ne feledkezzen meg a nehezen elérhető helyekről sem, úgymint a leghátsó fogakról. Az ínyet is érdemes óvatosan átsikálni, mert erre is letelepedhet a lepedék.
  Fogmosás közben igyekezzen 45 fokban megdönteni a fogkefét. Ügyeljen rá, hogy ne dörzsölje erősen fogait és ínyét, még akkor sem, ha puhaszálú fogkefét használ. A túlzott dörzsölés elkoptathatja a fogzománcot, és ínyvérzést okozhat.

   

  Tényleg nem szabad öblíteni a fogmosás végén?

  Miután végzett a fogmosással, csak köpje ki az extra fogkrémet a lefolyóba. Ha vízzel, vagy bármi mással öblíti ki száját, akkor ezzel azt a fluoridot is lemossa fogairól, ami a zománcréteget erősítené.

   

  Érdemes szájvizet használni?

  A fluoridos szájvíz használata segíthet megakadályozni a fogszuvasodást, de ügyeljen rá, hogy ne rögtön fogmosás után használja (hiszen ezzel is csak kimossa a fogkrém fluoridjait a szájból) – még akkor sem, ha fluoridos a szájvíz.

  A szájvíz használatával kapcsolatosan bővebben ITT olvashat!

   

  Hogyan kell fogselymet használni?

  A fogselyem nem csak azért hasznos, mert segítségével kilazíthatjuk a fogak közé ragadt ételdarabokat. A rendszeres fogselymezés csökkentheti a fogínybetegség kockázatát, illetve a kellemetlen lehelet esélyét is, mert segít eltávolítani a fogínyperem mellett lerakódó lepedéket.

   

  Fogselymet fogmosás előtt érdemes használni:

  Vegyen egy 30-45 cm-es fogselymet, majd feszítsse meg úgy a két kezével, hogy legyen néhány centi a két marok között.
  Csúsztassa be a fogselymet a fogak közé, illetve a fogak és az íny közé, amilyen mélyen csak tudja.
  8-10 alkalommal mozgassa fel és le a fogselymet minden résben, hogy kilazítsa azokból az ételmaradékokat. Végül öblítse ki azokat a szájból.

   

  Hogyan kell fogköztisztító kefét használni?

  A fogselyem helyett fogköztisztító kefét is használhat, főleg, ha fogai távolabbra állnak egymástól. A tisztító kényelmesen be kell férjen a fogak közé.

  Szeretné Ön is elsajátítani személyre szabottan a helyes fogmosási technikákat? Jöjjön el rendelőnkbe, ahol dentálhigiéniai kezelésünk során egyénre szabott dentálhigiéniai tanácsadást is biztosítunk. Kérjen időpontot most a lenti űrlap segítségével!


   

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés