HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Mi okozza a kellemetlen leheletet (és mit lehet tenni ellene)?

  A kellemetlen leheletre mindenki hajlamos. Ha önnel is megesett már, hogy egy fontos megbeszélésre vagy egy randevúra nem épp a legfrissebb lehelettel érkezett, akkor biztos lehet benne, hogy nincs egyedül ezzel a problémával. Minden második felnőtt tapasztalja ezt élete során, ezért fontos, hogy ön is tisztában legyen a kiváltó okokkal, illetve, hogy hogyan tarthatja frissen leheletét. Mai cikkünkben ezzel foglalkozunk.

  Mi okozza a kellemetlen leheletet (és mit lehet tenni ellene)?

  Mi okozza a kellemetlen leheletet?

  A kellemetlen leheletnek, vagy „szájszagnak” (orvosi szakkifejezéssel „halitosis”) számos kiváltó oka lehet, és míg ezek többsége teljesen ártalmatlan, előfordulhat, hogy valami súlyosabb probléma áll a háttérben.

   

  Baktériumok

  Az ember szája több száz baktériumfajtának ad otthont, ezek létszáma pedig több milliós nagyságrendű. A száj tökéletes élőhely a baktériumok számára, ezek az apró élősködők pedig előszeretettel fogyasztják el az étkezés után hátrahagyott ételmaradékokat. Ilyenkor a baktériumok olyan melléktermékeket termelnek, amik kellemetlen szagokat árasztanak magukból.

   

  Száraz száj

  Ha szája gyakran száraznak érződik, akkor előfordulhat, hogy nem termelődik benne elegendő nyál. A nyál fontos szerepet játszik szánkban ugyanis segít tisztán tartani azt. Ha nincs elég nyál, a száj kiszárad és ez még ideálisabb körülményeket teremt a baktériumok számára. A szárazságot okozhatják gyógyszerek, illetve a szájon át vett levegő is (reggelente ezért ébrednek sokan kiszáradt szájjal).

   

  Ínybetegség

  Ha a kellemetlen lehelet nem akar elmúlni vagy kellemetlen ízt érez szájában, akkor meglehet, hogy ínybetegség áll a tünetek mögött. Az ínybetegséget a fogakra és fogínyre letelepedő baktériumok okozzák, amiket „lepedéknek” nevezünk.

   

  Élelmiszerek

  A hagymák, a kávé és más élelmiszerek mind kellemetlen szájszagot okozhatnak, hiszen ezek mind a szájunkon keresztül kerülnek a szervezetünkbe.

   

  Dohány

  A dohányzás elszínezi a fogakat, számos egészségügyi problémát okozhat, és mindemellett a kellemetlen lehelet gyakori okozója is. A dohány eltompítja az ízek és illatok érzékelését, és fokozza az ínybetegség, illetve a szájrák kockázatát is.

   

  Különféle betegségek

  A szájfertőzések szintén kellemetlen leheletet okozhatnak. Ha azonban fogorvosa kizárta a leggyakoribb problémákat, ön pedig rendszeresen figyel fogai tisztán tartására, akkor a rossz leheletnek minden bizonnyal más oka van, úgymint egy arcüregbetegség, reflux, cukorbetegség, máj- vagy vesebetegség, és így tovább. Ilyen esetben egy alapos vizsgálatra és a megfelelő szakorvosi kezelésre lesz szükség.

   

  Hogyan kerülhető el a kellemetlen lehelet?

  Mosson fogat rendszeresen

  A rendszeres (napi kétszeri) fogmosás elengedhetetlen a száj egészségének, illetve a friss lehelet megőrzése érdekében.

   

  Használjon szájvizet

  A szájvizek átmenetileg segíthetnek elpusztítani a szájban élő baktériumokat és elfedni a kellemetlen leheletet. Ez azonban csupán átmeneti megoldás, ráadásul az alkoholos szájvizek kiszáríthatják az ember száját, ami szintén problémát okozhat (mint fentebb említettük).

   

  Tisztítsa meg fogsorát

  Amennyiben kivehető műfogsorral rendelkezik, vegye ki azt éjszaka, és másnap reggel alaposan mossa meg, mielőtt visszahelyezné szájába.

   

  Serkentse nyáltermelését

  Nyáltermelése megőrzése érdekében fogyasszon olyan egészséges ételeket, amelyekhez sokat kell rágnia – például almát vagy sárgarépát. Szintén hasznos lehet egy csomag cukormentes rágógumit tartania magánál, vagy más, cukormentes édességet, amit szopogatni lehet.

   

  Hagyjon fel a dohányzással

  Ezen nincs mit ragozni. A kellemetlen lehelet csupán egyike a dohányzás számos káros hatásának, ezért a cigaretta letételével több szempontból is javulást tapasztalhat majd szájában.

   

  Járjon rendszeres vizsgálatokra

  Amennyiben rendszeresen rossz leheletet tapasztal, vegye fel a kapcsolatot fogorvosainkkal és kérjen időpontot egy alapos vizsgálatra. Az ilyen vizsgálatokat akkor is érdemes legalább fél évente megtartani, amikor nincs semmilyen panasza, hiszen egyes problémák sokáig észrevehetetlenek maradnak.
   

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés