HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Ezért fordulj fogorvoshoz, ha ínyproblémád van

  Az ínyproblémákat sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, nem törődve azzal, hogy milyen súlyos következményekkel járhat. Az alábbiakban többek között az ínyproblémák következményeiről, és kezelési lehetőségeiről lesz szó. A fogorvosok és az egészségügyi szakemberek egyaránt egyetértenek abban, hogy az íny egészsége nem csak a száj, hanem az egész test számára is fontos.

  Ezért fordulj fogorvoshoz, ha ínyproblémád van

  Milyen ínyproblémák vannak?

  Az ínybetegség, más néven parodontális betegség, a száj és az íny progresszív rendellenessége, amely idővel szakaszosan alakul ki. Kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat, visszafordíthatatlan károsodás alakulhat ki – ezzel meg is válaszoltuk, hogy miért is annyira fontos fogíny problémákkal minél hamarabb szakemberhez fordulni, de egy bővebb leírást is adunk.

  • Fogínygyulladás: Az ínybetegség első és legkorábbi szakaszát ínygyulladásnak nevezzük. Ez egy olyan gyakori ínyprobléma, ami a legtöbb embert legalább egyszer érinti. A jó hír az, hogy ezt a problémát nagyon egyszerűen kezelni lehet a megfelelő dentálhigiénia gyakorlásával. Az ínygyulladás tünetei között általában a fogmosáskor kialakuló enyhe vérzés, fájdalom, esetleges bőrpír, és vagy duzzanat szerepelnek. Azonban azt fontos tudni a fogínygyulladással kapcsolatban, ha nem kezelik, a tünetek súlyosbodnak, és a betegség súlyos formája, az úgynevezett parodontitis alakulhat ki.
  • Parodontitis: Amennyiben a fogíny problémák nincsenek időben kezelve, úgy súlyosbodhatnak. Az ínybetegség előrehaladott formája, amelyet nem lehet visszafordítani – a csont és az ínyszövet károsodása maradandó. Az alábbi tünetekkel jár: rossz lehelet, vörös, duzzadt és vérző fogíny, laza fogak, fogvesztés, a harapás megváltozása, fájdalmas rágás.

  Milyen súlyos következményei lehetnek az ínyproblémáknak?

  Az ínyproblémák kezelés nélkül súlyos következményekkel járhatnak, amelyekből már a fentebbi leírásban is bemutattunk egy párat. Az egyik ilyen súlyos következmény a fogak elvesztése lehet. Azt fontos tudni, hogy a fogaknak fontos funkciójuk van: hangképző, rágó funkciók. A hiánytalan és ép fogsor nemcsak esztétikai szempontokból fontos, hanem a beszédhez, a rágáshoz, és így az emésztéshez is elengedhetetlen. De már maga az ínygyulladás is hatással van a szervezet egészének működésére, hiszen bármilyen gyulladás is legyen a szervezetben, az az immunrendszert fokozott éberségbe helyezi. A fertőzést leküzdő sejtek (fehérvérsejtek) aktiválásával reagál, amelyek jelzik a test többi részének, hogy valami nincs rendben. Ezek a sejtek a véráramon keresztül eljutnak a test minden részébe. Kutatások bizonyítják, hogy a gyulladásokra adott immunválasz számos egészségügyi kockázattal járhat. 

  Önre is negatívan hatnak az íny és fogproblémák?

  Ha fáj a fogunk, vagy az ínyünk, az kellemetlen, kihat a közérzetünkre és az Önbizalmunkra is. Ha Ön is hasonló problémákkal küzd, akkor egy kis megfigyeléssel könnyen észreveheti, hogy fogazata, ínye állapota miatt hajlamos lehet kevésbé mosolyogni, öntudatlanul is szégyenlősebbé válni tárasági eseményeken. A foghiány fokozottan csökkenti az aktivitást a szociális életben. Kutatások alapján ez lehet a mentális hanyatlás, a depresszió és a szorongás egyik fő tényezője.

  Miért alakulhatnak ki ínyproblémák?

  Az ínygyulladás kialakulásának vezető oka a megfelelő fogápolási, dentálhigiéniai rutin hiánya. Miután eszünk, a szánkban lévő baktériumok ragacsos réteget (lepedéket) képeznek a fogakon. Ha a fogakat nem tisztítják megfelelően, a lepedék felhalmozódhat, megkeményedhet és ínygyulladást okozhat. Az otthoni fogmosás és fogselyem általában nem elegendő az összes lepedék eltávolításához az ínyvonalról – ezért azt javasoljuk, hogy félévente vegyen részt egy szakszerű dentálhigiéniai kezeléssel egybekötött fogkő eltávolításban

  Amennyiben a fentebb leírt ínyproblémák közül bármelyiket is tapasztalja, forduljon fogorvoshoz, hiszen az idejében kezelt ínyprobléma visszafordítható, ezzel pedig megelőzhetőek a káros következmények, a fogvesztés! A Pure Dental Fogászatra az alábbi elérhetőségeken tud bejelentkezni. 

   

  Időpontkérés
   

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  Parodontológia

  Parodontológia

  Fogíny problémával küzd? A legmodernebb technológiai megoldásokat kínáljuk, melyekkel nem csak a fogágybetegség lelassítását érhetjük el, de a folyamat teljesen megállíthatóvá is válhat. Az alábbi...

  Tovább
  Dentálhigiénia

  Dentálhigiénia

  Dentálhigiéniai kezelések az esztétikus fogakért: fogkő eltávolítás, fogfehérítés, fogcsikorgatás elleni sín. Ismerje meg kezeléseinket budapesti rendelőnkben!

  Tovább
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés