HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Invisalign vagy fogszabályozó – Melyiket válasszam?

  A hagyományos fogszabályozók és az Invisalign technológiával történő fogszabályozás két népszerű eljárás a fogak fokozatos kiegyenesítésére. Mivel azonban mindkét módszer látványos eredményeket kínál, sok páciens számára nem egyértelmű a választás.
  Ha ön is szeretné tökéletesíteni fogait, és nehezen tud dönteni, az Invisalign és a hagyományos fogszabályozók között, akkor mai cikkünkben segítünk tisztázni a legfontosabb különbségeket, és hogy milyen tényezőket kell figyelembe venni a választáskor!

  Invisalign vagy fogszabályozó – Melyiket válasszam?

  Mi az az Invisalign, és hogy működik?

  Az Invisalign egy átlátszó fogszabályozókkal foglalkozó márka. Az átlátszó, vagy láthatatlan fogszabályozók olyan eszközök, amelyeket orvosi minőségű műanyagból állítanak elő a páciensek egyéni igényei szerint. Az Invisalign és más átlátszó fogszabályozók nyomást gyakorolnak a páciens fogaira, fokozatosan a helyükre igazítva azokat. Az átlátszó fogszabályozók sokkal diszkrétebb megoldások a hagyományos fogszabályozókkal szemben.
  Azonban mind az Invisalign, mind pedig a hagyományos fogszabályozóknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai, amikkel egy páciensnek fontos tisztában lennie, mielőtt meghozná döntését.

   

  Az Invisalign előnyei

  Megjelenés

  A hagyományos, fémből készült fogszabályozókkal ellentétben az átlátszó fogszabályozók nevükhöz hűen majdnem teljesen észrevehetetlenek. A legtöbben épp ezért választják ezt a megoldást a hagyományos alternatívák helyett.

   

  Kényelem

  Az átlátszó fogszabályozók szorosan illeszkednek a fogakhoz, és nincsenek éles felületeik, amik megvághatnák a páciensek száját – ellenben az éles fém fogszabályozókkal. Habár a fogak helyreállítása ettől függetlenül érezhető, és néha kényelmetlen folyamat, az Invisalign segít elkerülni a fém fogszabályozók okozta járulékos fájdalmakat.

   

  Kényelmesebb fogmosás

  Az átlátszó fogszabályozókat a páciensek nyugodtan kivehetik, míg megmossák a fogaikat, majd utána könnyedén visszahelyezhetik őket. Egy hagyományos fogszabályozó csak szakember segítségével vehető ki.

   

  Nem jelentenek problémát a kemény, rágós ételek

  A hagyományos fogszabályozók viselése során kerülni kell a kemény, illetve a ragadós, rágós ételek fogyasztását, mert ezek tönkre tehetik az eszközt, illetve irritációt okozhatnak a páciens szájában. Az Invisalign és más átlátszó fogszabályozók azonban bármikor kivehetők, így nem akadályozzák az étkezést.

   

  Kevesebb fogászati vizsgálat

  Sok páciensnek ritkábban kell vizsgálatokra mennie az Invisalign használata során, mint hagyományos fogszabályozók viselése esetében. Az Invisalign kezelések során általában csak 4-6 hetente kell vizsgálatra menni, míg a hagyományos fogszabályozók átállítását mindig szakember kell végezze.

   

  Az Invisalign hátrányai

  Nem alkalmas összetettebb szabályozásra

  Az átlátszó fogszabályozók nem minden esetben ideálisak az adott probléma megoldására, és általában olyan pácienseknek írják fel őket, akiknek enyhébb egyenesítésére van szükségük.

   

  Minden étkezéskor ki kell venni

  Az Invisalign viselése során csak vizet szabad fogyasztani – bármilyen más étel vagy ital fogyasztásához ki kell venni a fogszabályozót. Ez azért fontos, mert a puha műanyagot könnyedén tönkre tehetik az élelmiszerek, illetve elszíneződhetnek és eldeformálódhatnak.

   

  Önfegyelmet igényel

  Az Invisalign fogszabályozókat naponta 20-22 órán keresztül kell viselni. Ha a páciens ennél kevesebb ideig használja őket, akkor nem csak lassabban éri majd el a kívánt végeredményt, hanem az is előfordulhat, hogy helytelen lesz a szabályozás. Mivel könnyű kivenni őket, csak azok számára ajánlottak, akik elég fegyelmezettek, hogy a felírt ideig viseljék őket.

   

  Több fogmosásra van szükség

  A helytelen szájhigiéniával rendelkezők számára szintén nem ajánlott az Invisalign viselése, ugyanis kellemetlen leheletet és szuvasodást okozhat. Minden étkezés után fontos, hogy a páciens alaposan megmossa a fogait. Mivel sokan a nap során többször is szoktak enni, illetve nassolni, ez napi többszöri fogmosást jelent majd.

   

  Látható kiegészítőkre lehet szükség

  Egyes pácienseknek kisméretű kiegészítőkre lehet szüksége, amelyeket az egyébként szinte láthatatlan fogszabályozókhoz kell erősíteni. Ezek úgy néznek ki, mintha kis gombok lennének, és segítenek a mozgás szabályozásában. Az ilyen kiegészítők felhelyezése és átállítása mindig szakorvosi feladat, ezért, ha a páciensnek ilyenekre van szüksége, akkor több időponttal és láthatóbb szabályozóval kell számolnia.

   

  A hagyományos fogszabályozók előnyei

  Habár manapság még mindig széles körökben elérhetők hagyományos fogszabályozók (az alábbiakban csak „fogszabályozók”), hátrányaik miatt sokan inkább az átlátszó alternatívákat választják helyettük. Lássuk, hogy milyen előnyeik (és lejjebb, hogy milyen hátrányaik) vannak a fogszabályozóknak.

   

  Összetettebb szabályozásokra is alkalmasak

  A fogszabályozók enyhébb és súlyosabb szabálytalanságok helyreállítására is alkalmasak. Mivel minden foghoz külön csatlakoznak, hatékonyabbak, mint az átlátszó alternatívák, és szinte bármilyen esetben képesek visszanyerni a tökéletes mosolyt.

   

  Többféle opció is választható

  Habár a fémből készült fogszabályozók a legmegfizethetőbb opciók, léteznek fogak mögé helyezhető, illetve porcelán fogszabályozók is, amelyek diszkrétebb megjelenést biztosítanak. Ezek a hagyományos, feltűnő fém drótok és keretek nélkül segítenek a fogak helyreállításában, és szintén nagyszerű eredményeket lehet elérni velük.

   

  Nem lehet csak úgy eltávolítani őket

  Ez elsőre hátránynak tűnhet, azonban a fogszabályozók így kevesebb önfegyelmet is igényelnek, hiszen a páciensek nem vehetik csak úgy ki őket egy szakorvos segítsége nélkül. Ez azt jelenti, hogy nem kell odafigyelni arra, hogy napi 20-22 órát legyenek az ember szájában, és elveszíteni sem lehet őket.

   

  Bármilyen ital fogyasztható velük

  A fogszabályozók nem színeződnek el úgy a teától vagy a kávétól, mint az Invisalign és más átlátszó eszközök. Éppen ezért nem kell (és persze nem is lehet) kivenni őket csak azért, mert az ember szeretne elfogyasztani egy csésze kávét.

   

  A hagyományos fogszabályozók hátrányai

  Kényelem

  A fogszabályozók nem túl kényelmes eszközök. Sok időbe telhet megszokni őket, és éles részeik könnyedén felsérthetik a páciensek száját.

   

  Megjelenés

  A fogszabályozók, főleg a fémből készült változatok nagyon feltűnőek az ember szájában. Léteznek ugyan a fogak mögé helyezhető alternatívák, illetve porcelán fogszabályozók, de ezek még mindig könnyebben észrevehetők, mint egy átlátszó Invisalign eszköz.

   

  Kerülni kell bizonyos ételeket

  Mint fentebb olvashattad, a (hagyományos) fogszabályzók viselése során nem szabad kemény, rágós ételeket fogyasztani, ezek ugyanis tönkre tehetik az eszközt, és sérüléseket is okozhatnak.

   

  Gyakoribb orvosi vizsgálatok

  A fogszabályzók rendszeres átállításokat igényelnek, amiket csak egy szakorvos hajthat végre. Ezzel szemben a láthatatlan fogszabályozók használatakor általában nincs szükség semmilyen orvosi beavatkozásra.

   

  Elszíneződéseket okozhat

  Mivel a fém és más hagyományos fogszabályozókat átlagosan két évig kell viselni, levételük után a páciensek fogai foltosnak tűnhetnek. Ez megfelelő fogápolási technikákkal és a kezelést követő fogfehérítéssel lehet ellensúlyozni.
   

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés