Így védheti meg fogzománcát hétköznapi savaktól

A hétköznapok során számos olyan savas hatás éri fogainkat, amelyek súlyos károkat okozhatnak a fogakat védelmező zománcrétegnek. Ezekért a savakért gyakran az elfogyasztott élelmiszerek vagy a rossz higiéniai szokások felelnek. Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot osztunk meg ahhoz, hogy hogyan védheti meg ön is fogait a savkároktól, illetve a gyenge zománcréteg okozta fogszuvasodástól.

Így védheti meg fogzománcát hétköznapi savaktól

1. Fogyasszon kevesebb citrusfélét

A citromsavban gazdag ételek és italok súlyosan károsíthatják a fogzománcot – ezt a folyamatot demineralizációnak nevezzük. Súlyos demineralizáció esetében a savak a fog puhább rétegét (dentin) is elérhetik. Ez a fog érzékenységhez és fájdalmakhoz vezethet. Ügyeljen tehát rá, hogy csak mértékkel fogyasszon citromsavat tartalmazó élelmiszereket.

 

2. Fogyasszon több vizet, és kevesebbet más folyadékokból

A víz nem csupán a szervezet hidratálásában segít, hanem némi védelmet nyújthat a savkárok ellen is. A víz kémhatása nem savas, és nem is károsítja a fogzománcot. Fokozza továbbá a nyáltermelést, ami szintén hasznos, hiszen a nyál egy fontos tisztítószer, ami segít eltakarítani az ételmaradékokat a fogakról, és helyreállítja a száj pH-értékét.
Öblítse ki száját alaposan egy pohár tiszta vízzel minden étkezés után. Ez segít kimosni az ételmaradékokat a szájából, és enyhíteni a savkárokat is.

 

3. Fogyasszon kalciumban gazdag élelmiszereket

A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag a fogak számára, ugyanis segít semlegesíteni a savkárokat, és erősíti a fogzománcot is. Próbáljon meg minden étkezése során valamilyen tejterméket fogyasztani, és iktassa be ezeket gyermeke étrendjébe is. Amennyiben laktózérzékeny, vagy bármilyen más okból nem fogyasztana tejtermékeket, próbálja ki a mandulatejet, a halkkonzerveket, a kelt, a szójajoghurtot vagy a szójababokat, amelyek mind remek kalciumforrások.

 

4. Használjon magas fluoridtartalmú fogkrémet, és kerülje a fehérítő fogkrémeket

A fehérítő fogkrémek súrló hatású alapanyagokat tartalmaznak, amelyek súlyosan károsíthatják fogait. A súrló hatású anyagok elgyengítik a zománcréteget, így fogait könnyebben megtámadhatják majd a szuvasodást okozó baktériumok.
Ezek helyett válasszon inkább olyan fogkrémeket, amikben nagy mennyiségű fluorid található. Ezek pont, hogy az ellenkező hatást kínálják, a fluorid ugyanis megerősíti a fogzománcot.

 

5. Mosson fogat naponta kétszer

A savkárok elkerülése érdekében fontos, hogy naponta kétszer megmossa fogait, mindkét alkalommal 2-2 percen át. Ezzel a rutinnal eltávolíthatja a savas, illetve a savasodást okozó ételmaradékokat fogairól, illetve a fogak és az íny közül. A napi két fogmosás mellé ajánlott egy alkalommal fogselymet is használni a nehezen elérhető rések kitisztítása érdekében.

 

6. Étkezés utáni fogmosás

Ha a fogmosás közvetlen étkezés után történik, akkor várjon legalább 30 percet a fogmosással. Ebben a 30 percben csökken le legjobban a pH érték a szájban, ekkor a legerősebb a demineralizáció így, az ilyenkor elvégezett fogmosás, dörzsölés jelentős károkat okozhat a fogzománcban. Étkezés után javasolt, hogy először csak öblítse át vízzel száját, majd 30 perc leteltével mossa csak meg fogait. 
 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Hogyan kezelhető a fogérzékenység?

Hogyan kezelhető a fogérzékenység?

A fagylalt íze vagy egy korty forró kávé néha fájdalmas élmény, de fogmosáskor, vagy fogselyem használatkor is érik kellemetlenségek? Beszéd során, hideg- vagy meleg étel, ital fogyasztása után...

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.