HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Fél a fogtöméstől? Most elmagyarázzuk, hogy mire számíthat!

  Sokakban gyerekkoruk óta él a fogtöméstől való félelem – ezzel a rettegéssel nincs egyedül. A fogorvostól való szorongás világszerte számtalan embert érint, és emiatt sajnos sokan nagy ívben kerülik a fogorvosokat.

  Fél a fogtöméstől? Most elmagyarázzuk, hogy mire számíthat!

  Na persze, ha túl sokáig halogatja a vizsgálatot, akkor a legapróbb, könnyedén kezelhető gondok is súlyos problémákká válhatnak, amiket utólag már sokkal körülményesebb (és kellemetlenebb) orvosolni.

  Mire számíthat hát, ha fogtömésre jelentkezett? Az alábbiakban részletesen olvashat erről, de engedje meg, hogy már előre lelőjük a poént: ettől a rutin beavatkozástól senkinek nem kell félnie.

   

  Az elsődleges vizsgálat

  Az első lépés természetesen megállapítani, hogy egyáltalán van-e szüksége fogtömésre. Ehhez a fogorvos megvizsgálja majd, hogy lyukas-e a foga, vagy csak egy kis repedésről van szó. Bármi is a helyzet, valahogyan kezelni kell a problémát, ugyanis nagyobb lyukakhoz, fogszuvasodáshoz, fertőzéshez és fájdalomhoz vezethetnek.

  A PureDental fogorvosai többféle módszerrel is megállapíthatják, hogy mi a probléma. Lehet, hogy egy különleges színezőanyaggal ellenőrzi, hogy hol szuvasodnak fogai, vagy egy kézi eszközzel vizsgálja meg, hogy mennyire erősek fogai. Mindez gyorsan megvan.

  Egyes esetekben röntgenre is szükség lehet, hogy a fogorvos alaposan megállapíthassa a kár mértékét illetve helyét.

  Miután a szükséges vizsgálatok lezajlottak, a fogorvos pontosan tudni fogja, hogy milyen módszerrel hozza rendbe sérült fogait. Ettől függően meglehet, hogy egy új időpontban kell majd visszatérnie a beavatkozásra.

  Önnek is van lyukas foga? Kérjen időpontot rendelőnkbe most, és segítünk a problémán!

   

  Felkészülés a fogtömésre

  Hacsak a fogorvos nem említi meg külön, nincs igazán semmi teendője a fogtömés előtt. Nem kell például koplalnia előtte, de persze fontos, hogy alaposan megmosott, tiszta fogakkal érkezzen a beavatkozásra (ahogy minden más fogorvosi látogatásra is, természetesen).

  Ha tudja magáról, hogy a fogorvostól való félelem akár szorongást is okozhat, akkor kérjen minél korábbi, délelőtti vagy reggeli időpontot, hogy ne idegeskedjen egész nap várakozás közben.

  A fogtöméshez szükséges idő attól függ majd, hogy milyen súlyos a probléma, és hogy a fogorvos milyen módszert használ, de ne számítson túl hosszú beavatkozásokra.

   

  Az érzéstelenítés

  A fájdalom megelőzése érdekében a fogorvos helyi érzéstelenítést is használhat, amitől a fog és a közeli fogínye elzsibbad majd. Ez az érzéstelenítő lehet egy helyileg alkalmazott krém, vagy (gyakoribb esetben) egy, az ínybe befecskendezett injekció. Ez az apró szúrás az egész beavatkozás legkellemetlenebb része, de még ez sem nevezhető vészesnek.

   

  A sérült fog előkészítése a tömésre

  Miután az érzéstelenítő hatni kezd, a fogorvos kitisztítja a fog sérült, és/vagy szuvas részét. Ebbe a kitisztított üregbe kerül majd bele maga a tömés. A tisztítást egy kézi eszközzel végzi el a fogorvos, amelyből vízpermet jön ki a fogfelszínre, hogy hűtse a területet, megakadályozva az pulpakamrában lévő fogbél károsodását. Az így leváló fogdarabokat és a vizet egy szívóeszközzel távolítjuk egy a szájüregből. Ezt követően a fogra felhelyezünk egy úgy nevezett kofferdám gumilepedőt, melynek a célja a fog izolálása, védelme, a legprecízebb tömés elkészítésének érdekében. Mindezek után egy különleges kék színű géllel kezeljük a fogfelületét, amivel a fogorvos előkészíti a fogfelszínt a tömés befogadására.

   

  A fogtömés behelyezése

  A fog alapos kitisztítása után ideje behelyezni magát a tömést. A tömés anyaga a fog állapotától függ, lehet például kompozit vagy amalgám is (habár rendelőnkben nem alkalmazunk amalgám fogtömést).

  Először is a fogorvos egy átlátszó lakkszerű „ragasztó” anyagot helyez a fogra. Ez az anyag segít majd, hogy a kompozit hozzátapadjon a foghoz. Ez után maga a kompozit is rákerül a kitisztított részre. Ezt az anyagot egy különleges lámpával kell megvilágítani, hogy megkeményedjen. Esetenként több réteg kompozit anyagra is szükség lehet, hogy a fogorvos megfelelően ki tudja pótolni az elveszett foganyagot.

  Mindez lezárja a lyukat, és megakadályozza, hogy a baktériumok további károkat tehessenek benne, valamint helyreállítja a fog eredeti formáját, rágófelszínét. 

   

  Az utolsó mozzanatok

  Miután a fogorvos elkészül a kompozit töméssel, szükség szerint lesimítja majd annak felületét és éleit, hogy a fog természetesnek látszódjon és érződjön. Ezután esetenként rá kell harapjon egy darab aktikulációs papírra, ami segít eldönteni, hogy túl magas-e a tömés. Ha igen, akkor a fogorvos módosítja a magasságot, hogy természetesen illeszkedjen fogsorhoz, hogy ne okozzon problémát evés közben, és hogy ne sérüljön meg olyan könnyen.

   

  A tömött fogak kezelése

  Miután a fogtömés elkészült, fontos, hogy vigyázzon rá. Habár erősek, nem törhetetlen anyagból készültek, ezért ugyan úgy kell gondoskodnia róluk, mint ép fogairól.

  Mosson rendszeresen fogat, használjon fogselymet, és akár szájvizet is, hogy megakadályozza a baktériumok elterjedését a szájban. Persze a fogorvos minden ilyen kérdésedre válaszol majd, ha nem biztos valamiben. Emellett nagyon fontos, a félévente történő kontroll vizsgálat! 

   

  Esetleges problémák a fogtömés után

  Ritkán, de előfordulhat, hogy a beavatkozás után problémákat tapasztalhat tömött fogával. Ezek lehetnek érzékenységek vagy akár kényelmetlennek is érezheti a tömést. Ezekben az esetekben, kérjük jelentkezzenek egy kontroll vizsgálatra. Ha azt veszi észre, hogy a tömés elkezdett elválni a fogtól, akkor minél előbb keresse fel fogorvosainkat, mert a baktériumok így újra hozzáférhetnek a foghoz a tömés alatt, ami persze ugyan úgy szuvasodáshoz és fertőzésekhez vezethet. A tömések továbbá el is törhetnek, habár ez szintén ritka. Ha úgy tűnik, hogy egy tömés megsérült, akkor ezt szintén minél előbb meg kell mutatnia fogorvosainknak, hogy korrigálhassuk a problémát.

   

  Segíthetünk megszünteti a fogszuvasodását? Kérjen időpontot most a lenti űrlap kitöltésével: 

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  Esztétikai szájsebészet

  Esztétikai szájsebészet

  Esztétikai szájsebészet: Ajakfék és nyelvfék eltávolítás, ínykorrekció, csontos koronahosszabbítás, ínyplasztika, vestibulumplasztika a PureDental Fogászaton.

  Tovább
  Dentálhigiénia

  Dentálhigiénia

  Dentálhigiéniai kezelések az esztétikus fogakért: fogkő eltávolítás, fogfehérítés, fogcsikorgatás elleni sín. Ismerje meg kezeléseinket budapesti rendelőnkben!

  Tovább
  Diagnosztika

  Diagnosztika

  Jöjjön el budapesti rendelőnkbe és megtaláljuk fogászati problémájának okát, majd felállítjuk kezelési tervét és nem csak egészségessé, hanem esztétikussá is varázsoljuk fogait! 

  Tovább
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés