Mitől érzékenyek a fogaim?

A fogérzékenység egy igen gyakori fogászati probléma manapság, amelynek számtalan kiváltó oka lehet. A fogérzékenységet sokan nem veszik komolyan, pedig komoly következményei lehetnek, köztük akár a fogak elvesztése is. 

Mitől érzékenyek a fogaim?

Mi okozza a fogérzékenységet?

A fogérzékenység a fogzománc elvékonyodásából vagy a fogíny visszahúzódásából adódik. A fogak akkor válnak érzékennyé, amikor a fog belseje, vagyis a dentin szabaddá válik, amely a zománc és az íny alatt található. A külső ingerek által, mint egy hideg vagy meleg ital, egy erősebb nyomás stimulálhatják a fogban lévő idegeket, ami pedig pillanatnyi, éles fájdalommal járhat. Ezt nevezzük fogérzékenységnek. A jellegzetes éles fájdalmat a legtöbb esetben étkezés, beszéd vagy túlterhelés esetén érezhetjük. Azt azonban, hogy pontosan mitől alakult ki a fogérzékenység, és egyáltalán azt is, hogy valóban fogérzékenységben szenved, csak a fogorvos tudja megállapítani. 

Ha bármilyen fájdalmat észlel, keresse fel rendelőnket azonnal, hogy mielőbb segíthessük kezelni a probléma gyökerét! 

 

Mitől alakulhat ki a fogérzékenység? 

Mint már említettük az egyik oka a fogzománc elvékonyodása, még a másik a fogíny visszahúzódása. Ezeknek a kiváltó okai azonban szintén több minden lehet. A fogzománc elvékonyodása adódhat a túl gyakori fogmosásból, a fogcsikorgatásból, illetve a fogszuvasodástól egyaránt. A fogszuvasodásnak szintén számos oka lehet, erről azonban A fogszuvasodás kiváltó okai szakmai cikkünkben olvashat. A fogíny visszahúzódása a túl erős fogmosásból vagy valamilyen fogágybetegségből adódhat. A fogérzékenység kezelése során nagyon fontos, hogy először feltárjuk a kiváltó ok(ok)at, hogy azt megfelelően tudjuk kezelni. 

 

A fogérzékenység kezelése 

A fogérzékenység kezelése, tüneteinek megszüntetése attól függ, hogy a páciens esetében pontosan mi volt a fogérzékenységet kiváltó ok. Ha ezt feltártuk, csak utána tudunk olyan hatékony és fájdalommentes módot ajánlani, amellyel megszüntethető a fogérzékenység. Minden esetben nem csak a probléma kezelését tesszük lehetővé, de abban is segítünk Önnek, hogyan előzheti meg a fogérzékenységet és azok kiváltó okait. 

Ha Ön is tapasztalta bármely fogérzékenységgel járó tünetet, akkor mielőbb keresse fel rendelőnket, hogy segíthessünk megszüntetni fogászati problémáját! 

Kérjen időpontot a lenti űrlap kitöltésével!


 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Parodontológia

Parodontológia

Fogíny problémával küzd? A legmodernebb technológiai megoldásokat kínáljuk, melyekkel nem csak a fogágybetegség lelassítását érhetjük el, de a folyamat teljesen megállíthatóvá is válhat. Az alábbi...

Tovább
Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

Gyökérkezelés Budapesten: fájdalommentes beavatkozással a fogak megmentéséért a PureDental Fogászatán a legmodernebb technológiákkal és eszközökkel.

Tovább
Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Dentálhigiéniai kezelések az esztétikus fogakért: fogkő eltávolítás, fogfehérítés, fogcsikorgatás elleni sín. Ismerje meg kezeléseinket budapesti rendelőnkben!

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.