HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Mi a teendő fogászati vészhelyzet esetén?

  A fogak vagy a fogíny sérülése komoly problémákat okozhat, ezért minél előbb érdemes fogorvoshoz fordulni velük. Minél tovább halogatjuk a vizsgálatot, annál nehezebb lesz megoldást találni ezekre a gondokra, és annál több szövődmény (például fertőzések) merülhet fel.
  Íme néhány teendő a sérüléseket követően, amik segíthetnek elkerülni a súlyosabb szövődményeket, mielőtt orvosi segítséget kapna – nem helyettesítik a szakszerű kezelést!

  Mi a teendő fogászati vészhelyzet esetén?

  Fogfájás

  Először is alaposan öblítse ki a száját meleg, de nem forró vízzel. Ez után használjon fogselymet, hogy eltávolítsa a fogai közé szorult ételmaradékokat. Amennyiben szája feldagadt, helyezzen borogatást a duzzadt területre (külsőleg).
  A legfontosabb pedig, hogy mielőbb felkeresse fogorvosainkat, hogy a fogfájás csillapításában mielőbb segíthessünk Önnek! Kérjen időpontot rendelőnkbe a lenti űrlap segítségével: 

   

  Lepattant vagy törött fogak

  Ha teheti, szedje össze a letört darabkákat és öblítse le vízzel. Öblítse ki a száját meleg vízzel.
  Amennyiben foga vérzik is, helyezzen gézt a sebre legalább 10 percre, vagy amíg a vérzés el nem áll. Helyezzen kívülről hideg borogatást arcára, hogy enyhítse a duzzadást és a fájdalmat.

   

  Kiesett fogak

  Kiesett fog esetén elsősorban a vérzés csillapítására kell összpontosítania. Ehhez használhat gézt a sebnél, azonban a legfontosabb, hogy minél előbb forduljon fogorvoshoz! Ha a fog nem sérült, csak kiesett a helyéről, akkor általában egy órán belül visszahelyezhető, de minden esetben fogorvosi vizsgálatra lesz szüksége.

   

  Részben kifordult fogak

  Minden esetben forduljon rögtön fogorvoshoz. A fájdalmat átmenetileg külső hidegvizes borogatással vagy recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóval enyhítheti.

   

  Fogak közé szorult tárgyak

  Ha valami a fogai közé szorult, először fogselyemmel próbálja eltávolítani onnan. Soha ne használjon éles, hegyes tárgyakat, mert könnyedén felsértheti velük a fogínyét vagy a fogzománcot. Amennyiben nem sikerül eltávolítani, forduljon fogorvoshoz.

   

  Kiesett koronák

  A kiesett koronát minél előbb pótoltatnia kell fogorvosával. Amennyiben nem tud azonnal segítséget kérni, öntsön némi szegfűszegolajat egy fültisztító pálcikára, majd óvatosan kenje be vele a sérült területet.
  Ha lehetséges, próbálja meg visszahelyezni a koronát a helyére, miután alaposan leöblítette, és bekente a belső felületét némi fogkrémmel, vagy műfogsorragasztóval, hogy a helyén maradjon. Ne használjon kézműves vagy más ragasztókat!

   

  Törött fogszabályozó drótok

  Ha fogszabályozóján eltörik egy drót, és érzi, hogy szúr, akkor helyezzen némi fogszabályzó viaszt, egy kis pamutgalacsint vagy gézt a drót végére. Soha ne vágja el a drótot, mert könnyedén lenyelheti vagy felsértheti ínyét.

   

  Kilazuló rögzítők

  Amennyiben a fogszabályozót rögzítő elemek lazulnak ki, átmenetileg rögzítse őket újra némi fogszabályozó viasszal. Egy másik lehetőség teljesen bevonni őket a viasszal, hogy megvédje őket a további elmozdulástól.

   

  Kelések

  A kelések a foggyökérnél vagy a fogak és a fogíny között kialakuló fertőzések. Ezek minden eseten súlyos problémát jelentenek, mert károsíthatják a fogakat körülvevő szöveteket, illetve a száj más részeire is átterjedhetnek.
  Fontos tehát, hogy minél előbb fogorvoshoz forduljon, ha fogínyén egy pattanásszerű, fájdalmas kinövést vesz észre. A fájdalom enyhítése és a genny felszínre hozása érdekében öblögessen langyos sós vízzel (fél teáskanál só 230 ml vízben) naponta több alkalommal.

   

  A puha szövetek sérülései

  A puha szövetek (nyelv, arc, fogíny, ajkak) sérülései vérzést okozhatnak. Ezt az alábbiak szerint enyhítheti:

  1. Öblítse a ki a száját enyhén sós vízzel.
  2. Helyezzen egy darab nedves gézt vagy nedves üres teafiltert a vérző területre és enyhén nyomja rá arra. Tartsa ott 15-20 percig.
  3. A vérzés és a fájdalom enyhítése érdekében helyezzen kívülről hidegvizes borogatást a sérült területre 5-10 percre.
  4. Amennyiben a vérzés ennyi idő elteltével sem múlik el, forduljon azonnal fogorvosához, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. E közben továbbra is nyomjon egy darab nedves gézt vagy teafiltert a sérült részen.

  Ha a fentiek közül bármelyik fogsérülés megtörtént, az egyik legfontosabb, hogy mielőbb keresse fel rendelőnket, mivel így kerülheti el leggyorsabban a fogászati szövődményeket. Kérjen időpontot most a lenti űrlap kitöltésével!
   

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés