HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Mi az a fogászati híd, és mikor van szükség rá?

  A fogászati híd a hiányzó fogak pótlására alkalmas, akár egy vagy több fog esetén is. Pontosan hogyan történik behelyezésük és mikor alkalmazható? Az alábbiakban erről lesz szó részletesen!

  Mi az a fogászati híd, és mikor van szükség rá?

  Mi az a fogászati híd?

  A fogászati híd egy vagy több hiányzó fog pótlására szolgál. A híddal behelyezett pótfogak úgy néznek ki, és úgy is használhatók, mint az eredeti fogak. Fogászati hidakat fogtechnikusok készítik el laboratóriumban és fogorvos helyezi be, ráadásul többféle módszerrel pótolhatják a hiányzó fogakat az ember szájában.

  Az egyik ilyen módszer egy korona behelyezése. A korona egy részleges műfog, ami egy eredeti fog még meglévő részéhez erősíthető. Sapka szerűen borítja be a fogcsonkot, amit a fogorvos preparál a fogon, hogy elkészíthesse a koronát. Ha azonban a fog egésze hiányzik, akkor egy korona nem elegendő a pótláshoz, és ilyenkor lehet szükség fogászati híd vagy fogimplantátum behelyezésére.

  A híd megnevezés onnan ered, hogy a hiány előtti és utáni fogakat felhasználjuk pillérként, amik elhorgonyozzák a hídtestet. A hídtest pótolja a hiányzó fogakat.

  Fogpótlásra esztétikai vagy funkcionális okokból lehet szükség. Fontos tudni, hogy a foghiány következtében a hiányzó fogak mellett lévő szomszédos fogak terhelése megnő rágás során, valamint elvesztik támasztékukat, ezáltal elmozdulhatnak a helyükről. Ez a változás a rágó funkció és a rágó izület szempontjából is káros. Ha károsodik a rágó funkció, akkor nehezebben tudjuk megemészteni az ételt, és további belgyógyászati, emésztési problémák alakulhatnak ki. Így mindenképp érdemes mielőbb pótolni a foghiányt, akár egy vagy több fogról van szó. 

   

  Mire jó a fogászati híd?

  A fogászati hidak visszaadhatják a páciens magabiztos mosolyát, illetve segíthetnek nekik, hogy újra rendesen tudjanak rágni fogaikkal. Ha valaki elveszíti egy vagy több eredeti fogát, az a harapását is befolyásolhatja, ami hosszútávon fájdalmassá válhat, vagy megnehezítheti a rágást. A hiányzó vagy sérült fogak pótlásával elkerülhetők az ilyen problémák.

   

  Mikor van szükség fogászati hídra?

  Fogászati hídra lehet szükség, ha egy fog kiesik, vagy a fogorvosnak el kell távolítania azt. Előfordulhat továbbá, hogy valaki egy baleset során veszíti el egy vagy több fogát, vagy úgy sérülnek fogai, hogy orvosi beavatkozásra van szükségük. A fog eltávolítása akkor is szükséges lehet, ha a szuvasodás túl mélyre jut, és már egy töméssel vagy gyökérkezeléssel sem lehet rendbe hozni.

   

  Milyen típusú fogászati hidak vannak?

  A fogászati szakemberek többféle fogászati hidat is használhatnak:

  • A hagyományos hidakhoz két koronára van szükség, amelyek közrefogják és rögzítik a behelyezett hidat. Ez a leggyakrabban használt fogászati híd, ami lehet végleges, vagy ideiglenes. 
  • A Maryland-hidak még kevesebb beavatkozást igényelnek az ember szájában. Ezeket a pótfogakat egy fém vagy porcelán keretrendszerrel rögzítik a két oldalt elhelyezkedő ép fogakhoz. Ezek a legkíméletesebbek az egészséges fogakkal, de kevésbé stabilak, mint a koronás módszerek. Ezt a fajta foghidat ideiglenes megoldásként szoktuk alkalmazni a fogimplantátum beültetése utáni gyógyulási idő alatt, hogy a páciensnél ezidő alatt se legyen foghiány, hiszen ennél az eljárásnál nem kell roncsolni a szomszédos fogakat. 
  • Az implantátumos hidak esetén a fogászati implantátumok a pillérek. Ez a fajta fogászati híd a legtartósabb, és legfixebb beavatkozás a fogpótlásra. 

   

  Mi történik egy híd behelyezésekor?

  A beavatkozás részletei nagyban függnek attól, hogy az előbb felsorolt hídtípusok közül melyiket választja.
  Egy hagyományos fogászati híd behelyezésekor az eljárás a hézag két oldalán található fogak előkészítésével kezdődik. A fogorvos lecsiszolja ezeket a fogakat, eltávolítva az esetleges szuvas és egyébként sérült részeket. Ez után lenyomatot vesznek a fogsorról, ami alapján később elkészül majd a fogászati híd. A fogorvos ez után egy ideiglenes hidat helyez a az előkészített fogakra, ami védelmet nyújt a preparált fogak számára. Erre csak addig lesz szükség, amíg el nem készül a végleges híd a levett minta alapján. Ez néhány napba, vagy 5, maximum 7 munkanapba is beletelhet.

  Amikor aztán a híd elkészült, a páciens visszatér a fogorvoshoz, aki eltávolítja az átmeneti pótlást, majd behelyezi és rögzíti a minta alapján elkészített hidat. A hagyományos fogászati hidakat erős ragasztóanyag tartja a helyükön.

  A Maryland-hidak kevesebb előkészületet igényelnek, mert nincs szükség a szomszédos fogak preparálására. A lenyomat után a hidat a szomszédos fogak hátsó felszínére rögzítik. 

  Minden fogászati híd behelyezéséhez legalább három időpontra lesz szükség (lenyomat vétel, vázpróba, végleges átadás).
  Amennyiben a fogászati hidat implantátum rögzíti, az eljárás sebészi beavatkozással indul, amely során a fogorvos egy implantátumot helyez az állkapocsba. Erre kerül rá végül a híd, hasonló lenyomatvételi technikával mint amit korábban leírtunk, annyi különbséggel, hogy nem a preparált fogakról veszünk mintát, hanem az implantátum profetikai (implantátumfej) részről.

   

  Mi történik a fogászati híd behelyezése után?

  A foghíd behelyezésekor az íny érzékenyebb lehet, és némi fájdalom is felléphet, ami általában a fogak előkészítéséből adódik. Egy kis fájdalom a behelyezés után fennmaradhat, és még ínyvérzés sem kizárt. Az esetek többségében ezek a tünetek néhány napon belül teljesen eltűnnek.

  A fogászati híd karbantartásához az alábbiakra kell odafigyelni:

  • Ügyeljen szája tisztaságára, hogy megelőzze a további szuvasodást és egyéb károkat. Emellett szükséges néhány speciális tisztítás technika alkalmazása, amit a dentalhigiánikusaink megtanítanak. (Superfloss használata)
  • Félévente látogasson el fogorvosához egy általános vizsgálatra, még akkor is, ha semmilyen problémát nem érez. Bármilyen panasz esetén persze minél előbb forduljon a fogorvoshoz.
  • Kérjen további tanácsokat a fogorvostól, például, hogy milyen sportok és egyéb fizikai tevékenységek közben legyen óvatosabb, stb.

   

  A fogászati hidak lehetséges komplikációi

  A fogászati hidakkal kapcsolatban a következő problémák fordulhatnak elő:

  • Megszokás: Egyeseknek rövidebb, még másoknak hosszabb idő szükséges, hogy megszokja a fogászati hidak használatát, viselését. Így szokatlan érzést napokig is érezhet harapás, evés közben. Azonban, ha a harapás hetek elteltével sem érződik természetesnek, akkor minél előbb új időpontot kell kérni a szükséges módosítások elvégzéséhez. Ezek a módosítások az esetek többségében egy apró módosítás az érintkező fogak harapási felszínének a kialakításában.
  • Fogszuvasodás: Hosszú távon előfordulhat, hogy a felhasznált pillérfogak a korona alatt elkezdenek szuvasodni. Ez csak rosszul elkészített, rosszul záródó hidaknál/koronáknál fordulhat elő, vagy pedig nagyon régi pótlások esetén az idő elteltével az íny visszahúzódik és a foggyökér szabaddá válhat, ami érzékenyebb a szuvasodásra. Illetve abban az esetben is előfordulhat a jelenség, ha nem jár rendszeres fogászati kontrollra és dentálhigiéniai kezelésre melynek következtében ínygyulladás vagy fogágbetegség alakul ki és az érintett fogpillérek meggyengülnek. 

  Hogy elkerülhesse a koronázott fog körüli szuvasodást, fontos, hogy odafigyeljen fogai és a száj tisztaságára, és rendszeresen mosson fogat, illetve használjon fogselymet. Léteznek kifejezetten foghidakhoz készült fogselymek is, amelyek biztonságosan használhatók.

  Figyeljen továbbá oda, hogy miket javasol fogorvosa a foghíd, illetve fogai épségének megőrzésére, és fogadja meg tanácsait!

  Ha pedig Ön is szeretné pótolni foghiányát, keresse fel szakértő fogorvosainkat, akik segítenek mosolyát újjá varázsolni! Kérjen időpontot most a lenti űrlap kitöltésével: 

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  All-on-4™ koncepció

  All-on-4™ koncepció

  Teljes foghiányban szenved? Magabiztos mosolyt szeretne? All-on-4™ koncepció a PureDental budapesti fogászatán akár csontpótlással, élethosszig tartó garanciával!

  Tovább
  Fogsorok

  Fogsorok

  Fogsorok, fogpótlási lehetőségek a PureDentalnál: Teljes kivehető fogsor, részleges kivehető fogpótlás, Stéges fogsor implantátumokhoz. Ismerje meg lehetőségeinket és fogpótlási technikáinkat, azok...

  Tovább
  Fogimplantátum

  Fogimplantátum

  Az egyik legbiztonságosabb és legfixebb fogpótlási eljárás a fogimplantátum. Hogyan és milyen eszközökkel zajlik a fogimplantációs eljárás a PureDental fogászatán? 

  Tovább
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés