Fertőző a fogínygyulladás (gingivitis)?

A gingivitist gyakran fogínygyulladásként vagy szimplán ínygyulladásként szokás emlegetni (a fogakat és azok környékét érintő) betegségként tartják számon. A hosszú távon nem kezelt gingivitis periodontitist, azaz fogágybetegséget okozhat.
A gingivitisben szenvedők többségénél gyulladás jelentkezik, amelyet a gingiva alá bekerülő baktériumok okoznak. Egyes gingivitist okozó baktériumok a lyukas fogak kialakulásában is részt vesznek.

Fertőző a fogínygyulladás (gingivitis)?

Fertőző betegség a fogínygyulladás? 

A szakértők között nincs egyetértés a választ illetően. Fontos például szem előtt tartani, hogy a gingivitis kiváltó okai közül több is az egyéntől függ (hogy mennyire vigyáz a szája egészségére, hogy mennyire ferdék a fogai és így mennyire nehéz tisztán tartani őket, hogy milyen gyógyszereket szed, hogy milyen az étrendje, mennyi cukrot fogyaszt stb.)
Azonban egyes kutatók megállapították, hogy a gingivitist okozó baktériumok (például a Streptococcus mutans vagy az Aggregatibacter actinomycetemcomitans) szülőkről gyermekekre, illetve együtt élő párok vagy házastársakra is átterjedhet, akik ugyan azokat az evőeszközöket és más tárgyakat használnak. 
Fogászati szempontból azonban gingivitis a legtöbb esetben az ínyt irritáló fogkőtől alakul ki, így ilyen szempontból a gingivitis nem fertőző. 


Honnan lehet megállapítani, hogy valakinél jelen van-e az ínygyulladás?

Sok embernél alig vagy egyáltalán nem jelentkeznek tünetek – az ilyen egyének szervezetében akár évekig is jelen lehet a gingivitis, teljesen észrevétlenül.
Amikor a baktériumok elkezdenek gyulladást okozni, a gingivitis tünetei már egy héten belül észlelhetővé válnak, de az inkubációs időszak függ a baktériumok mennyiségétől, illetve a baktériumok terjedését befolyásoló tényezőktől is. Éppen ezért egyeseknél akár évekbe is telhet, mire a gingivitis elkezd kialakulni.
A gingivitist általában egy fogászati vizsgálat által végzett fogtisztítás során lehet felfedezni. Tünetei lehetnek a kellemetlen lehelet, az ínyek bedagadása, és a fogmosás során fellépő ínyvérzés. Az íny továbbá piros színt vehet fel az egészséges rózsaszínes árnyalat helyett. 

 

Hogyan gyógyítható a gingivitis?

Szerencsére az ínygyulladás a legtöbb páciens esetében visszafordítható és gyógyítható betegség.
A fogínygyulladás gyógyításához (és megelőzéséhez) mindenképpen oda kell figyelni a szájhigiénia megőrzésére, illetve a rendszeres fogkő eltávolítására is. Javasolt a kevesebb cukros élelmiszer fogyasztása, illetve hagyjon fel a dohányzással és próbálja meg csökkenteni a stresszfaktorokat is. Előfordulhat továbbá, hogy más gyógyszerekre lesz szüksége azok helyett, amiket most szed.
Habár a fogínygyulladást okozó baktériumok általában nem távolíthatók el a szájból teljes mértékben, a betegség sok esetben visszafordítható. Miután a tünetek megszűnnek, a páciens ínyszerkezete is viszonylag egészségesnek látszik majd. Ez azonban több hétbe vagy hónapba is beletelhet, és több fogorvosi látogatásra lesz szükség hozzá.

 

Mikor érdemes fogorvoshoz fordulni a fogínygyulladással?

Az ínygyulladás nem feltétlenül számít egészségügyi vészhelyzetnek, azonban érdemes minél előbb fogorvoshoz fordulni vele. Ha nem kezelik időben, az ínygyulladás egy súlyosabb szakaszába léphet át, amit fogágybetegségnek nevezünk. A fogágybetegségek már sokkal nehezebben kezelhetők és a visszafordításukra is sokkal kevesebb az esély.
Amennyiben a gingivitis tüneteit tapasztalja szájában, forduljon fogorvoshoz – ezek a tünetek a következők:

 • vörös és/vagy feldagadt, érzékeny fogíny
 • fogmosáskor vérző fogíny
 • folyamatosan kellemetlen lehelet és rossz szájíz
 • visszahúzódó fogíny
 • a megszokottól eltérő, kényelmetlen harapás műfogsor viselése közben
 • a fogínyen kialakuló kelések

 

Ha Ön is tapasztalta bármely fenti tünetet, akkor kérjen mielőbb időpontot rendelőnkbe a lenti űrlap költésével:

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Mi a teendő fogászati vészhelyzet esetén?

Mi a teendő fogászati vészhelyzet esetén?

A fogak vagy a fogíny sérülése komoly problémákat okozhat, ezért minél előbb érdemes fogorvoshoz fordulni velük. Minél tovább halogatjuk a vizsgálatot, annál nehezebb lesz megoldást találni ezekre a...

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beépítésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.