Így könnyítheti meg felépülését a bölcsességfog eltávolítása után

Modern életvitelünknek és étrendünknek köszönhetően az egykor fontos, leghátsó őrlőfogaink mára teljesen szükségtelenné váltak. Ezt a 4 fogunkat ma bölcsességfogakként emlegetjük, és általában 17 éves korunk után kezdenek el kibújni – lényegesen később, mint az összes többi fog a szájban.

Így könnyítheti meg felépülését a bölcsességfog eltávolítása után

Az, hogy feleslegesek a modern táplálkozáshoz, nem is lenne akkora probléma, azonban sokaknak nincs elegendő hely a szájában ahhoz, hogy a bölcsességfogak kényelmesen elférjen a fogsor két-két végén. Emiatt gyakran okoznak problémákat az ember szájában. A bölcsességfogakat éppen ezért sok esetben egyszerűbb eltávolítani, megelőzve ezzel a későbbi kellemetlenségeket és súlyosabb beavatkozásokat.

Sajnos a bölcsességfog eltávolítása általában sokkal körülményesebb beavatkozás, mint egy egyszerűbb foghúzás, és utólag több felépülési időt is igényel annál. Az alábbiakban éppen ezért gyűjtöttünk össze néhány hasznos tanácsot, amikkel megkönnyítheti ezt a regenerációs időszakot!

 

Figyeljen a vérzésre

A beavatkozást követő első 24 órában enyhe vérzés teljesen normális, elvégre most távolították el egy fogát, aminek a helyén seb keletkezett. Próbáljon egyenesen ülni, amikor csak teheti, és kerülje a megterhelő fizikai tevékenységeket néhány napig.
A vérzés szabályozása, illetve az alvadt vérréteg megőrzése érdekében először öblítse ki száját tiszta vízzel, majd harapjon rá egy gézre.

 

Szedje a gyógyszereket

A felírt gyógyszerek segítenek majd a fájdalom és duzzadás csillapításában, amelyek egy ideig még fennállnak majd a beavatkozást követően. Figyeljen oda rá, hogy mindig az orvosa által felírt időközönként, illetve mennyiségben szedje a gyógyszereket.

 

Pihenjen

A pihenés mindig fontos a regenerációhoz, bármilyen sérülésből, vagy egyéb problémából is próbál felépülni a szervezet. Ne folytassa rögtön hétköznapi rutinját, és lehetőleg a munkahelyét is hanyagolja néhány napig. A megterhelő edzések sem javasoltak a regenerációs időszakban, mert a terhelés elmozdíthatja helyéről a sebben keletkezett véralvadékot. Ennek a véralvadéknak fontos szerepe van a megfelelő gyógyulásban, ha ez kimozdul akkor gyulladás hoz vezethet a folyamat. Fontos továbbá, hogy pihenés közben fejét feljebb emelje (például néhány párnával).

 

Kerülje a dohányt

A dohány, akár rágva, akár cigaretta formájában, káros az egészségre, és főleg egy bölcsességfog (vagy bármilyen fog) eltávolítása után okozhat súlyos problémákat az ember szájában. Egyrészt lassítják a regenerációs folyamatot, másrészt kiszáríthatják a fog helyét, amitől a véralvadék elmozdulhat a helyéről.

 

Hidratáljon

A hidratálás, azaz a megfelelő folyadékbevitel nélkülözhetetlen a felépüléshez, különösen, ha egy eltávolított bölcsességfogról van szó. Igyon minél több vizet és természetes gyümölcslevet, de kerülje a koffeint és hozzáadott szénhidrátokat tartalmazó italokat legalább a beavatkozást követő 24 órában.

 

Ügyeljen szája tisztaságára

Csak azért, mert eltávolították egy fogát, szája többi része ugyan úgy igényli majd a megfelelő karbantartást, mint korábban. Folytassa tehát a rendszeres fogmosást a megszokott módon – egyedül arra figyeljen oda nagyon, hogy a kezelt területet sokkal finomabban tisztogassa, de csak 24 órával a beavatkozás után. Kérjen további tanácsokat ezzel kapcsolatban fogorvosától!
 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Lyukas fog – Mi a teendő?

Lyukas fog – Mi a teendő?

A lyukas fogak a lakosság nagy részét érintik, és gyermekek és felnőttek szájában is egyaránt előfordulhatnak. Összességében több embernek van, vagy volt már lyukas foga, mint hibátlan fogsora....

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beépítésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.