8 gyakori hiba fogmosás közben

Napi két fogmosással biztosíthatja, hogy ínye és fogai épek és egészségesek maradjanak. A helyzet az, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan is mossa fogait, és meglepően sok tényezőt kell szem előtt tartania, hogy alaposan megtisztíthassa száját a baktériumoktól.

Mai cikkünkben felsoroljuk a 8 leggyakoribb hibát, amit a legtöbben elkövetnek fogmosás közben, és persze eláruljuk azt is, hogy mit csináljon másképp!

8 gyakori hiba fogmosás közben

1. Nem mossa elég sokáig fogait

Talán a leggyakoribb fogmosási probléma, hogy az ember nem tölt elegendő időt a fogmosással. Naponta kétszer, mindkét alkalommal legalább 2-2 percig ajánlott mosnia fogait – egyszer lefekvés előtt, egyszer pedig valamikor nap közben. Ha a szánkat jobb és bal, alsó és felső részre osztjuk, akkor minden negyedre legalább 30-30 másodpercet kell így fordítanunk – ez két perc.
Egyes kutatások szerint egy átlagember naponta 45-70 másodpercig mossa csupán a fogait, ami kevesebb, mint az ajánlott időtartam fele.

Ha nehéz egyszerre az alapos fogmosásra és az időre is odafigyelni, akkor helyezze maga mellé okostelefonját, és állítson be rajta egy 2 perces időzítőt, vagy tartson egy kisebb órát fürdőszobájában.

Egy másik opció olyan elektromos fogkefét használni, ami 30 másodpercenként rezzen egyet, ezzel jelezve, hogy ideje a száj egy másik negyedére áttérnie.

 

2. Rossz fogkrémet használ

Fontos észben tartani, hogy nem létezik olyan, hogy „legjobb fogkrém”. Azonban minden jó fogkrémnek magas fluorid-tartalma van – a felnőtteknek 1350-1500 ppm-et javasolnak. Ezt a termék dobozán és tubusán lehet ellenőrizni. A fluoridok segítenek megelőzni a fogak szuvasodását és a lyukak kialakulását.

Bármilyen fogkrémet is használunk, figyeljünk oda a fluorid-tartalomra!

 

3. Rosszkor mos fogat

Hányás után az ember ösztönösen szeretné kimosni szájából a kellemetlen ízt, azonban nagyon fontos, hogy ilyenkor ne sikáljuk fogkefével a fogainkat. A szájban maradó gyomorsav eltávolítja a fogakat védő nyálréteget, így fogzománcunk sérülékenyebbé válik a fogkefe súrolására. Ugyan ez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor valami savasat eszünk, és/vagy iszunk.
Fentebb olvashatta, hogy naponta kétszer ajánlott fogat mosni. A legfontosabb az esti, lefekvés előtti alkalom, amikor a napi élelmiszermaradékokat és baktériumokat távolítjuk el a szájból. Ezen kívül azonban erősen ajánlott egy második alkalmat is megejteni napközben erre – ne feledje, mindössze 2-3 perc az egész!

 

4. Túl erősen mos fogat

Még ha a megfelelő technikával is mossa fogait, az erős súrolással mind fogaiban, mind pedig fogínyében kárt tehet. Az erőltetett sikálástól nem lesznek tisztábbak fogai, és sok elektromos fogkefe jelez is, ha túl nagy nyomást észlel használat közben.

Tartsa fogkeféjét egy enyhén dőlt szögben fogaihoz képest, és minden fogát külön sikálja meg vele, ne előre-hátra húzgálja a fogkefét fogsora mentén.

 

5. Rossz fogkefét használ

Örök vita tárgya, hogy a hagyományos, vagy az elektromos fogkefék a jobbak. Habár sokkal több múlik a technikán, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az elektromos fogkefékkel alaposabban meg lehet tisztítani a nehezen elérhető bölcsességfogakat. A hagyományos fogkefékkel ezeket általában kihagyják az emberek, ami persze súlyos probléma.
Egyes elektromos fogkeféknek továbbá van néhány hasznos extra funkciója is, mint például a fent említett nyomásérzékenység, illetve a félperces emlékeztetők.

Erről azonban részletesebben korábbi cikkünkben olvashat az alábbi linkre kattintva: Elektromos vagy hagyományos fogkefe? 

 

6. Túl sokáig használ egy fogkefét

Fogkefénk idővel elhasználódik majd, és így egyre kevésbé lesz hatékony fogaink tisztítására. Érdemes a fogkefét (vagy az elektromos fogkefe fejét) háromhavonta lecserélni egy újra. Ha az évszakok változásához időzítjük ezt, akkor könnyebb lesz észben tartani!

Fontos továbbá lecserélni fogkefénket, betegség után, vagy ha már látjuk rajta, hogy elhasználódott.

 

7. Csak a fogai elülső részét fogselymezi

Sokan csak azokat a fogaikat fogselymezik meg, amiket látnak, és sok foguk között kihagyják a réseket. A fogselymezés nem csupán az ételmaradékok, hanem a fogakon, illetve a fogak és a fogíny között megtelepedő lepedék és bioréteg eltávolítása miatt is fontos. Ezek azok a dolgok, amik tönkreteszik az ember fogait és fogínyét.

 

8. Nem használ fogköztisztító kefét

Ha teheti, érdemes fogköztisztító kefét is használni a fogselymezés mellett. Habár a fogselyem ideális a fogíny és fogak közötti tisztításra, a fogak oldalait leghatékonyabban egy fogköztisztító kefével tudjuk tisztán tartani.
 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Lyukas fog – Mi a teendő?

Lyukas fog – Mi a teendő?

A lyukas fogak a lakosság nagy részét érintik, és gyermekek és felnőttek szájában is egyaránt előfordulhatnak. Összességében több embernek van, vagy volt már lyukas foga, mint hibátlan fogsora....

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beépítésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.