10 tévhit a gyökérkezelésről

Sokan már a gyökérkezelés szó hallatán is összerezzennek. Habár egy rutin fogászati eljárás, számtalan olyan tévhit övezi, ami meglehetősen hírhedté tette ezt a beavatkozást a páciensek körében. Egyesek képesek egyszerűen lemondani a gyökérkezelésről, mert hisznek ezeknek a hamis információknak, és jobban félnek magától a beavatkozástól, mint a fogproblémák szövődményeitől (amelyek valójában sokkal rosszabbak).

Szóval mik ezek a tévhitek, és milyen igazság áll mögöttük? Mai cikkünkben ezeket soroljuk fel, és rántjuk le róluk a leplet!

10 tévhit a gyökérkezelésről

„A gyökérkezelés fájdalmas”

A gyökérkezelés nem egy fájdalmas eljárás. A fogorvos érzéstelenítést alkalmaz a problémás részen, mielőtt hozzálátna a kezeléshez. Ez az érzéstelenítő teljesen elzsibbasztja a környező idegeket, amelyek így nem éreznek majd fájdalmat. A fogorvos ezen kívül fájdalomcsillapítókat írhat fel, amelyek a kezelés utáni felépülés során segítenek enyhíteni a kellemetlen érzést.

 

„A gyökérkezelés drága”

A gyökérkezelés nem tartozik a költségesebb fogorvosi eljárások közé, habár az árak valóban eltérőek lehetnek attól függően, hogy hol helyezkedik el a kezelt fog, illetve, hogy milyen korona kerül majd rá. 

 

„A gyökérkezelés kockázatos”

Ennek a tévhitnek semmilyen valóságalapja nincs. A gyökérkezelés sok esetben a lehető legjobb megoldás egy fog megmentésére, és a további problémák megelőzésére.

 

„A gyökérkezelés nem szükséges”

Sokan azt hiszik, hogy ha nem fáj a foguk, akkor nincs is szükségük a gyökérkezelésre. Azonban a fájdalom meglétének és a gyökérkezelésnek egyáltalán nincs közük egymáshoz. A fogorvos a fájdalomtól függetlenül is megállapíthatja, hogy van-e szükség gyökérkezelésre, vagy sem.

 

„A gyökérkezelés során eltávolítják a fogak gyökereit”

Ez egyáltalán nem igaz. A gyökérkezelés során a fogbél elfertőződött része kerül csupán eltávolításra, majd a fogon keletkezett rést a fogorvos egy koronával fedi le. A gyökérkezelés célja a foggyökér helyrehozatala, nem pedig az eltávolítása.

 

„A gyökérkezelés sokáig tart”

Érdekes lenne kideríteni, hogy honnan indult ez a tévinformáció, mert bizony távol áll az igazságtól. A gyökérkezelés egyetlen alkalom során is elvégezhető. Amennyiben az orvos javasolja, vagy a páciens úgy érzi, akkor lehet szükség egy utólagos vizsgálatra egy későbbi időpontban.

 

„A várandós anyukáknak nem szabad gyökérkezelésre menniük”

A várandós anyukáknak valóban nem szabad röntgeneztetniük, azonban a gyökérkezelés előtt csupán a szájról készül röntgenfelvétel, így ezek a sugarak nem érnek el a hasig. Mi több, a várandós anyukák röntgenezésekor egy plusz ólom védőfalat is szokás használni, ami még jobban védi a babát.

 

„A fogkoronák gyökérkezelési problémákat okozhatnak”

Problémák bizonyos esetekben valóban felléphetnek, azonban csak rosszul felhelyezett vagy nem jól illeszkedő fogkorona esetén. A fogkorona amennyiben nem illeszkedik jól a fogra, a fog belsejébe könnyen bejuthatnak a baktériumok, amely fogbélgyulladást okozhat, ezáltal gyökérkezelésre lehet szükség. 

 

„A foghúzás jobb, mint a gyökérkezelés”

A fog eltávolítása mindig a végső megoldás egy sérült fog kezelésére. Ha csak lehet, érdemes megmenteni és megtartani a természetes fogakat, ezzel biztosítva a helyes rágást és étkezést. A gyökérkezelés megmenti mind a sérült fog gyökerét, mind pedig a szomszédos fogak egészségét.

 

„A gyökérkezelés betegségeket okozhat”

A kezeletlen, gyulladt fogak góc betegségnek számítanak, ami másodlagos góc betegséget okozhatnak. Ezekből következtetve, ahogy az egészségügyi bizonyítékok is alátámasztják, a gyökérkezelés már számos pácienst mentett meg a súlyos agy- és szívfertőzésektől.

 

Ha Ön is fogfájással, fogérzékenységgel küzd, jöjjön el mielőbb fogászati rendelőnkbe, ahol segítünk megoldani fogászati problémáját! Kérjen időpontot most a lenti űrlap kitöltésével:

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Mi a teendő fogászati vészhelyzet esetén?

Mi a teendő fogászati vészhelyzet esetén?

A fogak vagy a fogíny sérülése komoly problémákat okozhat, ezért minél előbb érdemes fogorvoshoz fordulni velük. Minél tovább halogatjuk a vizsgálatot, annál nehezebb lesz megoldást találni ezekre a...

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beépítésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.