HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • 10 tévhit a gyökérkezelésről

  Sokan már a gyökérkezelés szó hallatán is összerezzennek. Habár egy rutin fogászati eljárás, számtalan olyan tévhit övezi, ami meglehetősen hírhedté tette ezt a beavatkozást a páciensek körében. Egyesek képesek egyszerűen lemondani a gyökérkezelésről, mert hisznek ezeknek a hamis információknak, és jobban félnek magától a beavatkozástól, mint a fogproblémák szövődményeitől (amelyek valójában sokkal rosszabbak).

  Szóval mik ezek a tévhitek, és milyen igazság áll mögöttük? Mai cikkünkben ezeket soroljuk fel, és rántjuk le róluk a leplet!

  10 tévhit a gyökérkezelésről

  „A gyökérkezelés fájdalmas”

  A gyökérkezelés nem egy fájdalmas eljárás. A fogorvos érzéstelenítést alkalmaz a problémás részen, mielőtt hozzálátna a kezeléshez. Ez az érzéstelenítő teljesen elzsibbasztja a környező idegeket, amelyek így nem éreznek majd fájdalmat. A fogorvos ezen kívül fájdalomcsillapítókat írhat fel, amelyek a kezelés utáni felépülés során segítenek enyhíteni a kellemetlen érzést.

   

  „A gyökérkezelés drága”

  A gyökérkezelés nem tartozik a költségesebb fogorvosi eljárások közé, habár az árak valóban eltérőek lehetnek attól függően, hogy hol helyezkedik el a kezelt fog, illetve, hogy milyen korona kerül majd rá. 

   

  „A gyökérkezelés kockázatos”

  Ennek a tévhitnek semmilyen valóságalapja nincs. A gyökérkezelés sok esetben a lehető legjobb megoldás egy fog megmentésére, és a további problémák megelőzésére.

   

  „A gyökérkezelés nem szükséges”

  Sokan azt hiszik, hogy ha nem fáj a foguk, akkor nincs is szükségük a gyökérkezelésre. Azonban a fájdalom meglétének és a gyökérkezelésnek egyáltalán nincs közük egymáshoz. A fogorvos a fájdalomtól függetlenül is megállapíthatja, hogy van-e szükség gyökérkezelésre, vagy sem.

   

  „A gyökérkezelés során eltávolítják a fogak gyökereit”

  Ez egyáltalán nem igaz. A gyökérkezelés során a fogbél elfertőződött része kerül csupán eltávolításra, majd a fogon keletkezett rést a fogorvos egy koronával fedi le. A gyökérkezelés célja a foggyökér helyrehozatala, nem pedig az eltávolítása.

   

  „A gyökérkezelés sokáig tart”

  Érdekes lenne kideríteni, hogy honnan indult ez a tévinformáció, mert bizony távol áll az igazságtól. A gyökérkezelés egyetlen alkalom során is elvégezhető. Amennyiben az orvos javasolja, vagy a páciens úgy érzi, akkor lehet szükség egy utólagos vizsgálatra egy későbbi időpontban.

   

  „A várandós anyukáknak nem szabad gyökérkezelésre menniük”

  A várandós anyukáknak valóban nem szabad röntgeneztetniük, azonban a gyökérkezelés előtt csupán a szájról készül röntgenfelvétel, így ezek a sugarak nem érnek el a hasig. Mi több, a várandós anyukák röntgenezésekor egy plusz ólom védőfalat is szokás használni, ami még jobban védi a babát.

   

  „A fogkoronák gyökérkezelési problémákat okozhatnak”

  Problémák bizonyos esetekben valóban felléphetnek, azonban csak rosszul felhelyezett vagy nem jól illeszkedő fogkorona esetén. A fogkorona amennyiben nem illeszkedik jól a fogra, a fog belsejébe könnyen bejuthatnak a baktériumok, amely fogbélgyulladást okozhat, ezáltal gyökérkezelésre lehet szükség. 

   

  „A foghúzás jobb, mint a gyökérkezelés”

  A fog eltávolítása mindig a végső megoldás egy sérült fog kezelésére. Ha csak lehet, érdemes megmenteni és megtartani a természetes fogakat, ezzel biztosítva a helyes rágást és étkezést. A gyökérkezelés megmenti mind a sérült fog gyökerét, mind pedig a szomszédos fogak egészségét.

   

  „A gyökérkezelés betegségeket okozhat”

  A kezeletlen, gyulladt fogak góc betegségnek számítanak, ami másodlagos góc betegséget okozhatnak. Ezekből következtetve, ahogy az egészségügyi bizonyítékok is alátámasztják, a gyökérkezelés már számos pácienst mentett meg a súlyos agy- és szívfertőzésektől.

   

  Ha Ön is fogfájással, fogérzékenységgel küzd, jöjjön el mielőbb fogászati rendelőnkbe, ahol segítünk megoldani fogászati problémáját! Kérjen időpontot most a lenti űrlap kitöltésével:


   

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés