A leggyakoribb fogágybetegség: a gyulladt íny

A gyulladt íny nem csak kellemetlen tüneteteket okozhat, de olyan szövődményeket eredményezhet, amelyek fájdalmassá válhatnak a mindennapok során. Hogyan kezelhető az ínygyulladás? Erről lesz szó szakmai cikkünkben!

A leggyakoribb fogágybetegség: a gyulladt íny

A gyulladt íny tünetei

Az ínygyulladás legtöbb esetben több tünetegyüttessel jelentkezik, azonban van, akinél alig észrevehetők a tünetek. Gyulladt íny esetén gyakori az ínyvérzés, különösen étkezés vagy fogmosás közben, illetve az íny duzzadttá válhat, vöröses színű lesz. Az ínygyulladás mindenkinél másként jelentkezik, hiszen míg valaki folyamatos fájdalmat észlel, addig másnál egyáltalán nem tapasztalható fájdalom. Fájdalom nélkül sokan azonban nem vesznek tudomást a fenti tünetekről, amelyek kezelés hiányában tovább fokozhatják a problémákat és szövődményeket. Az íny ebben az állapotában gyulladás alatt van, amelyet minél előbb kezeltetni szükséges. 

 

Mitől alakulhat ki az ínygyulladás? 

Az íny gyulladása valamilyen íny irritáló folyamat eredményeként alakul ki. Ez a legtöbb esetben a felhalmozódott lepedékek és a fogkő következménye. Ha a fogkő felhalmozódott a fogak és az íny között, az folyamatosan irritálhatja az ínyt, amely ennek következtében begyulladhat és érzékennyé válik. Emiatt hívjuk fel a figyelmet mindig arra, hogy a rendszeres dentálhigiéniai kezelés valóban elengedhetetlen az egészséges fogak érdekében. 

A lepedékek és a fogkő mellett akár betegség is állhat az ínygyulladás hátterében. Köztük allergia, hormonális problémák, gyógyszer mellékhatás, vitaminhiány, vagy valamilyen autoimmun-betegség. Az ínygyulladás kezelése előtt fontos feltárni a probléma kialakulásának okát, hogy a lehető legeredményesebb kezelésben részesüljön. 

Ha Ön is tapasztalt hasonló ínygyulladásra utaló tüneteket, keresse fel mielőbb rendelőnket!

 

Hogyan kezelhető az ínygyulladás? 

Gyulladt íny esetén az elsődleges, hogy a gyulladást okozó irritáló tényezőt eltávolítsuk, tehát egy igen alapos professzionális dentálhigiénés kezeléssel kezdünk. A dentálhigiéniai kezelés során a fogak és az íny mentén az összes felhalmozódott lepedéket és fogkövet eltávolítjuk, ezzel megszüntetve az íny irritáltságát. Attól függően, hogy az ínygyulladás mennyire előrehaladott állapotú, gyógyszeres kezelést, illetve parodontólógiai eljárást, úgynevezett kürettálást alkalmazunk a gyulladás gyorsabb kezelése érdekében. 

Ha bármilyen ínygyulladásra utaló tünetet tapasztal, keresse fel szakértő kollégáinkat és segítünk megszüntetni fogágybetegségét!

Kérjen időpontot rendelőnkbe a lenti űrlap kitöltésével!


 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Parodontológia

Parodontológia

Fogíny problémával küzd? A legmodernebb technológiai megoldásokat kínáljuk, melyekkel nem csak a fogágybetegség lelassítását érhetjük el, de a folyamat teljesen megállíthatóvá is válhat. Az alábbi...

Tovább
Szájsebészet

Szájsebészet

Szájsebészet Budapest szívében, a PureDental Fogászaton: fájdalommentes foghúzás, bölcsességfog eltávolítás, rezekció, tejfog eltávolítás, ciszta eltávolítás, arcüregzárás.

Tovább
Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Dentálhigiéniai kezelések az esztétikus fogakért: fogkő eltávolítás, fogfehérítés, fogcsikorgatás elleni sín. Ismerje meg kezeléseinket budapesti rendelőnkben!

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.