HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Ínyvérzés: Mi okozhatja? Hogyan előzzük meg?

  Önnek is vérzett már az íny e fogmosás közben, esetleg most is fent áll a panasz? Érdekli, hogy mi okozza az ínyvérzést, és hogyan előzhető meg az? Az ínyvérzésnek számos oka lehet, a helytelen fogmosási technikától kezdve az olyan súlyosabb állapotig, mint a fogínybetegség. Az ínyvérzés önmagában nem veszélyes, de komolyabb problémák tünete is lehet. Lássuk mi okozhatja az íny vérzését!

  Ínyvérzés: Mi okozhatja? Hogyan előzzük meg?

  Fogínygyulladás okozhatja az ínyvérzést

  Az ínyvérzés leggyakoribb oka az ínyvonalon lévő lepedék felhalmozódása. Amennyiben nem távolítják el, ez az állapot végül ínygyulladássá vagy ínysorvadássá alakul, azaz a fogíny megduzzad, érzékennyé válik és vérzik fogmosás vagy fogselyem használat közben. Ha nem kezelik, az ínygyulladás ínybetegséghez vezethet, amely a felnőttek fogvesztésének egyik fő oka.

   

  A túl erős fogmosás ínyvérzéshez vezet

  Az erőteljes fogmosás nem tisztítja jobban a fogakat, ehelyett ínyvisszahúzódás és fogínyvérzés kialakulásának kockázatát jelenti. Ne dörzsölje tehát nagyon erősen a fogait, és ne használjon erős sörtéjű kefét. A legjobb, ha kifejezetten puha sörtéjű fogkefét használ fogmosáshoz, ugyanis ez nem okoz károsodást sem a fogak, sem pedig a fogíny felületén. Amennyiben szeretné elsajátítani a helyes fogmosási technikát vegyen részt egy szájhigiéniai kezelésen! 

   

  Nem megfelelően illeszkedő műfogsor viselése is ínyvérzést okozhat

  A nem megfelelően illeszkedő fogsor fogínyvérzést okozhat, ugyanis megkarcolja az ínyét és sebeket okoz. Azok az emberek, akik éjszaka nem veszik ki fogsorukat, különösen hajlamosak a fogínyvérzésre. Ezen kívül, ha fogsort visel, különösen fontos a fogmosás és a fogsor megfelelő tisztítása, hogy megelőzze a lepedék felhalmozódását és az ínygyulladást.

   

  Terhesség is lehet az ínyvérzés oka

  A megfigyelések szerint a terhes nők körülbelül fele duzzadt, vörös, érzékeny fogínyt tapasztal, amely fogmosás vagy fogselyem használat közben vérzik. Ez azért történik, mert a terhesség alatti hormonális változások megváltoztatják a szervezet válaszát az ínybetegséget okozó baktériumokra. Gondoskodjon ínyéről és fogairól a terhesség alatt a megfelelő szájhigiénia gyakorlásával, naponta kétszer mosson fogat fluortartalmú fogkrémmel és használjon fogselymet!

   

  A nem megfelelő étrend ínyvérzést is okozhat

  Manapság nagyon felkapott téma az étrend, étkezés kérdése. Mivel fogaink egyik fő funkciója a rágás, így fogaink, szájüregünk állapotát nagyban befolyásolják az elfogyasztott élelmiszerek. Tehát az étrend fogászati szempontokból is nagyon fontos, és most nemcsak a cukros élelmiszerek szuvasodást okozó hatásáról beszélünk. A feldolgozott élelmiszerekben lévő egyes összetevők irritálhatják a fogínyt, és vérzést okozhatnak. Ezért kerülje a feldolgozott és cukros ételeket, és válasszon kiegyensúlyozott étrendet, amely tele van gyümölcsökkel, zöldségekkel, valamint kalciumban, A-, K- és C-vitaminban, valamint magnéziumban gazdag ételekkel.

   

  Egészségügyi problémák is állhatnak az ínyvérzés hátterében

  Az ínyvérzés gyakrabban fordul elő bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő betegeknél, mint például májbetegség, véralvadási zavarok, vérszegénység, leukémia és temporális arteritis. Továbbá a vérhígító gyógyszerek is okozhatnak ínyvérzést. A vérhígító gyógyszerek csökkentik a véralvadási képességét, ami könnyebb vérzést eredményezhet. Ez a fogászati kezelések esetében is zavart okozhat, ezért kérjük, minden esetben tájékoztassa fogorvosát, amennyiben ilyen gyógyszert szed! 
   

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  Parodontológia

  Parodontológia

  Fogíny problémával küzd? A legmodernebb technológiai megoldásokat kínáljuk, melyekkel nem csak a fogágybetegség lelassítását érhetjük el, de a folyamat teljesen megállíthatóvá is válhat. Az alábbi...

  Tovább
  Dentálhigiénia

  Dentálhigiénia

  Dentálhigiéniai kezelések az esztétikus fogakért: fogkő eltávolítás, fogfehérítés, fogcsikorgatás elleni sín. Ismerje meg kezeléseinket budapesti rendelőnkben!

  Tovább
  Diagnosztika

  Diagnosztika

  Jöjjön el budapesti rendelőnkbe és megtaláljuk fogászati problémájának okát, majd felállítjuk kezelési tervét és nem csak egészségessé, hanem esztétikussá is varázsoljuk fogait! 

  Tovább
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés