Fogágybetegségek: Az ínysorvadás tünetei és kezelése

A fogínysorvadás is igen gyakori fogágybetegség, amely során a fogíny visszahúzódik, ezáltal a foggyökér szabaddá válik. Ezt mielőbb kezelni szükséges, hogy a fogakat megtarthassuk. 

Fogágybetegségek: Az ínysorvadás tünetei és kezelése

Melyek az ínysorvadás tünetei?

Az ínysorvadást és a fogínygyulladást gyakran összekeverik, viszont a fogínysorvadás a fogínygyulladás következményeként alakul ki, így (szintén) egy fogágybetegség típusról beszélünk. A fogínysorvadás legfőbb tünete a fogérzékenysége, amely főleg a fogmosás, étkezés és hideg vagy meleg hő hatására jelentkezik. Az íny visszahúzódik a fogakról, amely miatt a fogak nyaki része, vagyis a foggyökér szabaddá válik. Az íny emellett vérzékennyé válik, sok esetben tapasztalható kellemetlen lehelet, szájszag, vörös, duzzadt íny. Súlyosabb esetben a fogak mozgása is kialakulhat, végső esetben pedig fogvesztés. 

Ha bármely tünetet tapasztalja, azonnal keresse fel rendelőnket, hogy minél előbb segíthessünk Önnek a fogínysorvadás leküzdésében!

 

Mi az oka a fogínysorvadásnak? 

A fogínysorvadás, mint említettük a fogínygyulladás következményeképpen alakul ki. A fogínygyulladás mögött több dolog is állhat, azonban a leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiénia. Erről és a fogínygyulladás kialakulásának okairól bővebben, korábbi szakmai cikkünkben olvashat! A fogínygyulladás általában akkor alakul ki, ha az ínyt közvetlenül irritálja a lerakódott lepedék, fogkő, ami pedig a helytelen szájápolásból alakul ki. Fogínysorvadás azonban nem csak emiatt, hanem akár genetikai tényezőkből adódóan, vagy nem megfelelő fogászati beavatkozás következményeként is kialakulhat. Ilyenek lehetnek például a nagy méretű tömések, vagy a rosszul felhelyezett fogkorona. 

 

Hogyan kezeljük hatékonyan a fogínysorvadást?

A fogínysorvadás kezelését minden esetben annak állapotától függően tesszük, így elsőként egy alapos fogászati diagnosztikával, állapotfelméréssel kezdjük. A páciens fogászati állapotát felmérve készítünk egy egyénre szabott kezelési tervet, amely során meghatározzuk az összes lehetséges kezelési módszert. A fogínysorvadást minden esetben egy alapos dentálhigiéniai kezeléssel kezdjük, hiszen ezzel szabadítjuk meg az ínyt az irritáló tényezőktől, vagyis a fogkőtől és a lepedékektől. Ezután legtöbb esetben kürettálást, mélytisztítást végzünk el, amely segítséget nyújt az íny és a fogak közötti mélyebb részeken is eltávolítani a baktériumokat, annak érdekében, hogy lehetőséget adjunk az elpusztult szövetek regenerálódásának. Kezeléseink minden esetben fájdalommentesen történnek, és nagy körültekintéssel, hogy Ön félelem nélkül üljön rendelői székünkbe!

 

Ha Ön is tapasztalta a fogínysorvadás tüneteit, vagy bármilyen fogászati problémája van, kérjen időpontot rendelőnkbe a lenti űrlap kitöltésével!

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Parodontológia

Parodontológia

Fogíny problémával küzd? A legmodernebb technológiai megoldásokat kínáljuk, melyekkel nem csak a fogágy betegség lelassítását érhetjük el, de a folyamat teljesen megállíthatóvá is válhat. Az alábbi...

Tovább
Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Dentálhigiéniai kezelések az esztétikus fogakért: fogkő eltávolítás, fogfehérítés, fogcsikorgatás elleni sín. Ismerje meg kezeléseinket budapesti rendelőnkben!

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beépítésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.