HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Fogágybetegség kezelése

  A fogágybetegség kezelése sok esetben kürettálással, mélytisztítással történik, azonban nem mindegy mitől alakult ki ez a fogászati probléma és pontosan milyen típusú fogágybetegségről beszélünk. A következőkben ebben segítünk! 

  Fogágybetegség kezelése

  Fogágybetegség kezelése: Mi az a parodontitis? 

  A „parodontitis” név azt jelenti, hogy a fog körüli támasztó szövetek gyulladása áll fenn. Olyan mikroorganizmusok, mint például a baktériumok, rátapadnak a fog felületéhez és a fogat körülvevő zsebekhez, és elszaporodnak. Amint az immunrendszer reagál a fertőzésre, méreganyagok szabadulnak fel és akut vagy krónikus gyulladás lép fel a fog körül az ínyben és később a csontban is. 

  A parodontitis vagy más néven fogágybetegség egy gyakori fertőzés, amely károsítja az ínyt és a csont szöveteit egyaránt. Kezelés nélkül a fogak körül az íny és/vagy a csont lassan és fokozatosan eltűnnek, ezáltal pedig a fogak meglazulnak, majd előrehaladott, kezeletlen állapotban kiesnek, hiszen nincs ami a helyén tartsa.

  Emiatt nagyon fontos a fogágybetegség kezelése minél előbb, hogy a gyulladást megszüntessük és megmenthessük a fogakat és az azt körülvevő szöveteket egyaránt.

   

  A fogágybetegség kezelésének hiánya

  A kezeletlen fogágybetegség végül fogvesztést okoz, amely abból adódik, hogy a fogakat támasztó szövetek lényegében elgyengülnek vagy elpusztulnak. A súlyos fogágybetegség kezelése során előfordulhat, hogy csontpótlásra van szükség, hiszen nem csak az íny, de a csontok is károsodtak a betegség következtében. A fogágybeteséget okozó baktériumok véráram útján könnyedén szétterjednek a szervezeten belül, emiatt a fogágybetegség kezelésének hiánya növelheti a stroke, a szívroham és más egészségügyi problémák kockázatát is. Ezt a jelenséget gócbetegségnek nevezzük.

   

  A fogágybetegség kezelését kiváltó okok

  A fogágybetegség leggyakoribb oka a fogak felületén és az íny között felhalmozódott lepedékek és a fogkő. A fogkő irritálja az ínyt, amely következtében ínygyulladás alakul ki, majd az ínygyulladás következményeként alakulhat ki a fogágybetegség amely már a csontszövetet is érinti, emiatt sokkal nehezebb gyógyítani. A fogágybetegség kezelését legjobban úgy kerülhetjük el, ha odafigyelünk a megfelelő szájhigiéniánkra. Ezt úgy tehetjük meg, ha az otthoni szájápolási rutinjainkat kiegészítjük fogselyem és szájvíz használatával, továbbá rendszeresen, legalább évente 1-2 szer ellátogatunk fogorvosunkhoz dentálhigiéniai kezelésre. 

  További kiváltó okok lehetnek még:

  1. Nem megfelelő fogtömés vagy fogpótlás
  2. Vitaminhiány, táplálkozási zavarok
  3. Egyes gyógyszerek
  4. Allergiás reakciók
  5. Stresszes életvitel
  6. Dohányzás

  A sikeres fogágybetegség kezelésénél elengedhetetlen a helyes diagnózis felállítása, vagyis a fogágybetegségek kezelését kiváltó okok pontos felderítése. 

  Ha ebben Ön is szeretné a PureDental szakembereinek a segítségét kérni, keressen minket bizalommal. 

   

  A fogágybetegség kezelése a PureDentalnál

  A fogágybetegség kezelését mindig a kiváltó tényezők felderítésével, a helyes diagnózis felállításával kezdjük. Ezt követően a fogakat megtisztítjuk a felhalmozódott baktériumokról, lepedékektől és a fogkőtől, ezzel eltávolítva az ínyt irritáló tényezőket. Ezután a fogágybetegség kezelése annak megfelelően történik, hogy mik a fogágybetegséget kiváltó okok, valamint mennyire van előrehaladott állapotban ez a fogászati probléma. A legtöbb esetben olyan parodontológiai vagy szájsebészeti beavatkozást végzünk el, mint a kürettálás (mély tisztítás). A gyulladást okozó baktériumok és szövetek eltávolítása után, annak érdekében, hogy az újbóli fertőződést elkerüljük, a fogágybetegség kezelése egy komplexebb szemléletét igényel. Emiatt a régi, nem megfelelő tömések, pótlások cseréje vagy a kialakult foghiány esetén csontpótlás, fogimplantáció vagy hídpótlások alkalmazása is szükséges lehet a hosszútávú gyógyulás érdekében.

  Ha Ön is szeretné, hogy fogágybetegségét időben felfedezzük és kezeljük, akkor keresse fel szakértő csapatunkat és segítünk egészséges mosolyának kialakításában! 

  Kérjen időpontot rendelőnkbe a lenti űrlap kitöltésével! 


   

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  Csontpótlás

  Csontpótlás

  Fogelvesztést követően a csontunk a foghiány helyén folyamatosan sorvad, felszívódik. Ha valakinek régóta fennálló foghiánya van, akkor annak nagyobb a valószínűsége, hogy fogászati implantátumot nem...

  Tovább
  Fogimplantátum

  Fogimplantátum

  Az egyik legbiztonságosabb és legfixebb fogpótlási eljárás a fogimplantátum. Hogyan és milyen eszközökkel zajlik a fogimplantációs eljárás a PureDental fogászatán? 

  Tovább
  Parodontológia

  Parodontológia

  Fogíny problémával küzd? A legmodernebb technológiai megoldásokat kínáljuk, melyekkel nem csak a fogágybetegség lelassítását érhetjük el, de a folyamat teljesen megállíthatóvá is válhat. Az alábbi...

  Tovább
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés