Duzzadt íny

Az ínygyulladás egy olyan probléma, ami a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, mégis, sokszor nincs kellően komolyan véve. A duzzadt íny azonban hosszútávon sokkal komolyabb problémákhoz vezethet, ezért érdemes az észlelést követően a leghamarabb szakemberhez fordulni!

Duzzadt íny

A duzzadt íny be van gyulladva

A duzzadt íny egy figyelmeztető jel, ami arról árulkodik, hogy az íny gyulladásban van. Ez pedig nem elhanyagolható, hiszen, ha nem kezelik, a kezdetben még csak duzzadt íny akár a fog elvesztéséhez is vezethet. Fogágynak nevezzük együttesen a fogínyt, a foggyökerek körüli rugalmas kötőszövetet és a foggyökeret övező csontszövetet. A fogágygyulladás során ezeknek a fog körüli szöveteknek a gyulladását kell érteni, melyek közül a legenyhébb az ínygyulladás.

 

Mi okozza a duzzadt íny kialakulását?

A duzzadt íny a fogágygyulladás első jele, de nem elegendő a tüneteket kezelni, meg kell találni a probléma okozóját. A fogínygyulladás hátterében számos dolog állhat, de a leggyakoribb a rossz szájhigiénia, a nem megfelelő otthoni szájápolás és a helytelen fogmosási technika, aminek következtében megtelepszik a fogkő, ami valódi bacilus-góc. Emellett a dohányzás, az alkohol, a stressz, a hormonok, egyes gyógyszerek, vagy épp a helytelen táplálkozás is lehet a gond forrása.
A fogágygyulladás kialakulása a genetikai adottságoktól is függ, van, aki mindent megtesz a megelőzésért, mégis szemben találja magát a duzzadt íny, vagy más, árulkodó tünetek megjelenésével. Például, ha valakinek szorosan állnak a fogai, nagyobb eséllyel alakul ki nála ínygyulladás is.

 

További árulkodó tünetek a duzzadt íny mellett

A fogágygyulladás legkorábbi formája az ínygyulladás, ennek árulkodó tünetei a duzzadt íny mellett, hogy az íny sötétebb, piros, vagy vörös, esetleg lilás (az egészséges íny rózsaszín), fogmosáskor vérzés jelentkezik, és gyakran érzékennyé is válik az adott terület.

 

Mi történik, ha nem kerül kezelésre a duzzadt íny?

A duzzadt íny önmagában gyakran fájdalommal sem jár, épp ezért sokan nem veszik komolyan a problémát, csak, amikor már egy sokkal előrehaladottabb állapotban van. Amennyiben nem kezelik, a kezdetben ínygyulladás elkezd mélyebbre húzódni, a fog belseje felé. Először a fogíny a fogtól jobban eltávolodik, a tünetek ugyanazok, de erősebben jelentkeznek, majd a gyulladás eléri a csontállományt, először a gyökér válik szabaddá és érzékennyé, majd a csontszövet fokozatosan leépül. Hosszútávon a duzzadt íny akár a fog elvesztéséhez is vezethet.

 

A duzzadt íny esetében a legjobb, ha már a megelőzésre nagy hangsúly van fektetve. Ön is észleli magán a fogínygyulladás tüneteit? Ne várja meg, míg elhatalmasodik a probléma, keresse fel rendelőnket!

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Fogfájás ellen

Fogfájás ellen

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog, amit el tudunk képzelni – legalábbis az aktuális pillanatban biztosan. Általában hirtelen és váratlanul jön, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is...

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beépítésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.