Fogideg gyulladás

Egyes olyan káros hatások következtében, mint például a fogtörés, vagy a fogszuvasodás a fog elhalhat, ekkor pedig a fog belsejében lévő idegek is megbetegedhetnek és felülfertőződhetnek, ami kínzó fájdalmakhoz vezethet, ezt nevezzük fogideggyulladásnak. Az alábbiakban feltárjuk, hogy a kellemetlen érzés mellett milyen egyéb problémáknak az indikátora lehet a fogideggyulladás, illetve, hogy milyen módon történhet kezelése.

Fogideg gyulladás

Miért fontos a fogideg gyulladás kezelése?

A fertőzés, amely a fogidegeket támadta, a gyökércsatornákon keresztül a környező csontállományt is károsíthatja. A gyulladás ezen fázisában gócbetegségnek minősül, amely azt jelenti, hogy egy a szervezet számára hozzáférhetetlen gyulladásról van szó, így leküzdéséhez feltétlenül szükséges a külső, fogorvosi segítség.

 

Hogyan segíthet a fogorvos a fogideg gyulladáson?

A fogideg gyulladást első lépésként fogászatunkban egy diagnosztikai vizsgálattal tárjuk fel. Mivel fogideg gyulladás vagy fogbélgyulladás (pulpitis) esetén a fogidegek és a fogbél már nem gyógyíthatók, egyetlen kezelési lehetőségünk a gyökérkezelés.

 

Miért fontos a gyökérkezelés fogideg gyulladás esetén?

Fogideg gyulladás esetén gyökérkezeléssel megakadályozhatjuk, hogy a gyulladásban található baktériumok a véráramba jussanak és átterjedjenek más szervekre, vagy hosszútávon károsítsa a csontállományt és az idegeket. A kezelés befejeztével a fogideggyulladásból származó toxikus anyagok nem károsíthatják tovább a szervezetet. Azért is kiemelkedően fontos a gyulladás megszüntetése, mert a másodlagos gyulladási gócok szív- és érrendszeri betegségekhez és egyéb problémákhoz is vezethetnek. Ennek első fontos lépése a gyulladás megszüntetése, melynek egyetlen módszere a fogorvosi kezelés.

 

Hogyan zajlik a fogideg gyulladás kezelése a PureDental fogászatán?

A gyökérkezelés első lépéseként eltávolítjuk az elhalt, gyulladt fogideget – más szóval a pulpát – a gyökércsatornából, majd egy alapos tisztítás elvégzése után előkészítjük a gyökércsatornát a gyökértömés befogadására. Sok esetben ezek a folyamatok több alkalmat is igénybe vesznek, ezért a kezelések közti időszakokra a gyökércsatornákat ideiglenes, fertőtlenítő- és gyógyhatású töméssel látjuk el.
A gyökércsatornákban lévő fertőzött szövetek eltávolítása után végleges gyökértöméssel látjuk el a fogat. Ennek célja, hogy lezárjuk a gyökércsatornákat a baktériumok előtt annak érdekében, hogy ne alakulhasson ki újabb fertőzés. 
A helyesen elkészített gyökérkezelés és gyökértömés esetén a gyökértömés falálló és a gyökércsatorna teljes hosszát kitölti. Ezen feltételek meglétével a fog még hosszú ideig megmaradhat, és nem okoz kínzó fájdalmat.

 

Hogyan kerülhető el a fogideg gyulladás?

A fogideg gyulladás könnyen elkerülhető, ha rendszeresen látogatjuk fogorvosunkat, például részt veszünk az évenkénti általános fogászati állapotfelmérésen. Sokat jelenthet továbbá a rendszeres dentálhigiénés kezeléseken való részvétel is, amivel megtarthatjuk megfelelő szájhigiénénket, fogaink egészségét és esztétikáját. Mindemellett természetesen semmiképp sem feledkezhetünk meg a mindennapos megfelelő otthoni száj- és fogápolásról!
 

Jöjjön el Ön is rendelőnkbe és vegyen részt fogászati diagnosztikánkon, mely során feltárhatjuk fogászati problémáját és személyre szabottan kezelhetjük. Kérjen időpontot most:

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Parodontológia

Parodontológia

Fogíny problémával küzd? A legmodernebb technológiai megoldásokat kínáljuk, melyekkel nem csak a fogágy betegség lelassítását érhetjük el, de a folyamat teljesen megállíthatóvá is válhat. Az alábbi...

Tovább
Szájsebészet

Szájsebészet

Szájsebészet Budapest szívében, a PureDental Fogászaton: fájdalommentes foghúzás, bölcsességfog eltávolítás, rezekció, tejfog eltávolítás, ciszta eltávolítás, arcüregzárás.

Tovább
Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

Gyökérkezelés Budapesten: fájdalommentes beavatkozással a fogak megmentéséért a PureDental Fogászatán a legmodernebb technológiákkal és eszközökkel.

Tovább
 • EmailEmail: KATTINTS
 • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
 • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3. 1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
  1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

Rendelési idő

 • Hétfő: 8:00-20:00
 • Kedd: 8:00-20:00
 • Szerda: 8:00-20:00
 • Csütörtök: 8:00-20:00
 • Péntek: 8:00-20:00
 • Szombat: zárva
 • Vasárnap: zárva

Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beépítésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.