HU EN DE
 • Kezdőlap
 • Klinika
 • Szolgáltatások
 • Vélemények
 • Áraink
 • Hírek
 • Kapcsolat
 • Bölcsességfog műtét

  A bölcsességfogak szerepe az evolúció során egyre jelentéktelenebbé vált. Ezzel szemben azonban jelenlétük több problémát is okozhat, így gyakran fogászati úton történő eltávolításukra van szükség. Az alábbiakban összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a bölcsességfog műtétről tudni érdemes.

  Bölcsességfog műtét

  Milyen panaszok esetén érdemes fogorvoshoz fordulni bölcsességfog műtétért?

  A bölcsességfog fájdalma, illetve a körülötte lévő íny és az állkapocs fájdalma, arcduzzanat esetén mindenképp érdemes ellátogatnia fogászatunkra. Bölcsességfogak kapcsán fellépő panasz lehet továbbá a szájzárási, illetve szájnyitási korlátozottság, illetve a bölcsességfog, valamint a körülötte lévő íny és csont gyulladása.

   

  Mikor lehet szükség a bölcsességfog műtétre?

  A bölcsességfogak megléte ideális esetben nem okoz különösebb problémát, azonban mivel rágásunkban nem igazán játszanak különösebb szerepet, fellépő problémák esetén érdemes őket eltávolítani. Ilyen esetleges probléma lehet például, ha a bölcsességfogak növekedési iránya nem megfelelő, ezáltal összetolják a fogakat. Ez nem csak a fogak esztétikusságán ronthat, de a torlódásoknál könnyebben megtelepedhet a fogkő, ezáltal pedig hajlamosabbá válhatunk a különböző fogászati problémákra, mint a fogszuvasodás vagy az ínygyulladás. A bölcsességfogak növekedésének irányát legegyszerűbben panoráma röntgen felvétel segítségével állapíthatjuk meg, amelyet érdemes tinédzser korban elvégeztetni, még a bölcsességfogak kitörése előtt. 

   

  Milyen alternatívák léteznek a bölcsességfog eltávolítására, mikor kell műteni?

  Szájsebészetünkön a bölcsességfogak eltávolítása történhet egyszerűen, sebészeti eszközök nélkül vagy műtéti úton. A felső bölcsességfogak az esetek 96%-ban eltávolíthatóak egyszerű módon, sebészeti beavatkozás nélkül, míg ez az arány az előtört alsó bölcsességfogak esetében 35%. Bölcsességfog műtétre akkor lehet szükség, amikor a fogak az állkapocsban visszamaradottan helyezkednek el, vagy az anatómiai formájuk okán nem lehetséges az egyszerű foghúzás.

   

  Hogyan történik a bölcsességfog műtét?

  A páciens bölcsességfogát helyi érzéstelenítés mellett sebészi eszközök használata mellett távolítjuk el, azonban a folyamat teljes egészében fájdalommentes, így nincs mitől tartania. 
  A műtétet követően a gyógyulási időintervallum körülbelül egy hét, ezen idő alatt pedig fájdalomcsillapító és antibiotikum szedése javasolt.

   

  Milyen kiegészítő kezelésre lehet szükség bölcsességfog műtét után?

  Abban az esetben, ha a hátsó fogak gyökerei nagyon közel esnek az arcüreg alapjához, akkor a fogak eltávolítása során könnyen előfordulhat, hogy sérül az arcüreg alapja. Ennek okán kommunikáció léphet fel az arcüreg és a szájüreg közt. Ezt az átjárhatóságot a foghúzást követően egy kisebb műtéti beavatkozással, arcüregzárással tudjuk orvosolni. Amennyiben ez elmarad, a későbbiekben súlyos arcüreggyulladás is kialakulhat. Minden esetleges félelem elkerülése végett szeretnénk megemlíteni, hogy ez a beavatkozás nem jelent plusz megterhelést a páciens számára, azonban fontos, hogy sebekkel és varratokkal történő ellátására kerül sor a kezelés alkalmával, amelyeket csak két hét gyógyulási idő elteltével tudunk eltávolítani.

   

  Milyen panaszok léphetnek fel, mire érdemes figyelni a bölcsességfog műtét után?

  A bölcsességfog eltávolítása után, ha nem műtéti úton történt a fog eltávolítása, akkor vérzés léphet fel, amely egy teljesen természetes folyamat, így nem kell tőle megijedni. Előfordulhat továbbá az arc duzzanata, illetve fájdalom. Utóbbira érdemes a már fent említett fájdalomcsillapítót alkalmaznia, ha szükségét érzi. A fertőzések elkerülése végett érdemes továbbá antibiotikumot is szednie. Erről azonban pontos tájékoztatást minden esetben fogorvosaink adnak Önnek a beavatkozást követően. 

  A fogmosásról nem szabad megfeledkeznie a bölcsességfog eltávolítását követően sem, azonban az első 24 órában kerülje az érintett területek dörzsölését!

  Táplálkozás tekintetében amíg nem múlik el a fájdalomcsillapító hatása, étkezését korlátozza folyadékok fogyasztására! Ezt követően néhány napig próbáljon meg ne rágni azon az oldalon, ahonnan a bölcsességfog eltávolításra került. 
  Műtéttel történő bölcsességfog eltávolítás és arcüregzárás esetén nem szabad megfeledkeznie a varratszedés kapcsán történő fogászati látogatásról sem a gyógyulást követően!

  Bármilyen egyéb panasz esetén pedig azonnal keresse fel fogorvosainkat!

   

  Ha bölcsességfog műtétre, eltávolításra lenne szükség az Ön esetében is, keresse fel bátran kollégáinkat és fájdalommentes beavatkozás mellett segítünk!

  Kérjen időpontot most a lenti űrlap kitöltésével egyszerűen: 

  Kapcsolatfelvétel

  Adatkezelési tájékoztatóban
  Fogpótlás árak Budapest

  Fogpótlás árak Budapest

  Mennyibe kerülnek a fogpótlás árak Budapesten, milyen tételekkel érdemes kalkulálni? Az alábbiakban minden fontos információt megmutatunk a fogpótlás árakkal kapcsolatban.

  Tovább
  • Email E-mail: KATTINTS
  • Telefon Telefon: +36 30-KATTINTS
  • Rendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.<br>1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengőRendelőnk: 1027 Budapest, Margit krt. 3.
   1.emelet 1.ajtó 2-es kapucsengő

  Rendelési idő

  • Hétfő: 8:00-20:00
  • Kedd: 8:00-20:00
  • Szerda: 8:00-20:00
  • Csütörtök: 8:00-20:00
  • Péntek: 8:00-20:00
  • Szombat: zárva
  • Vasárnap: zárva

  Szeretettel várjuk a Pure Dental Fogászati Rendelőben. Teljes körű fogászati, szájsebészeti és implantátumok beültetésével kapcsolatos kezeléseket nyújtunk, beleértve az előzetes diagnosztizálást is azonnali szakorvosi kiértékeléssel.

  Időpontkérés